Шта чланице Америчке привредне коморе очекују да држава предузме за бољу инвестициону климу

Компаније чланице Америчке привредне коморе, оцениле су пословну климу у Србији оценом три, што је благо повећање. Већина тврди да су пословна очекивања ове године превазиђена и да имају боље резултате 2024., него прошле године.

Премијер Милош Вучевић истакао је да Србија и даље успева да привуче преко две трећине укупних директних страних инвестиција на простору Западног Балкана, као и да их је ове године више него у истом периоду прошле године.

"Чињеница је да смо ове године спустили инфлацију и наша пројекција је да ће бити на око четири одсто је показатељ да је под контролом. Следеће године идемо сигурно испод тог нивоа", каже Вучевић.

Очекује да ће се процена раста БДП-а до краја години задржати на 3,8 одсто.

Три четвртине фирми, чланица Америчке привредне коморе, планира да следеће године повећа ниво пословања и инвестиција у Србији, а половина њих и повећање броја запослених.

"Неопходно је да се ради на структурним реформама, системским, институционалним реформама са фокусом на ефикаснију борбу против корупције, већу транспатентност, владавину права. Такође треба радити на унапређењу ефикасности правосуђа", истиче председник Америчке привредне коморе у Србији Стефан Лазаревић.

Амбасадор САД Кристофер Хил каже да је америчка влада спремна да помогне српској привреди а да је Америчка привредна комора део тог решења.

"Никада нисам видео ниједну привредну комору која је толико ангажована, чији чланови толико разумеју њену важност као и осећај за привреду који комора има овде у Србији - какве су реформе потребне, како привреда може да расте брже и како да се томе допринесе", напомиње Хил.

Привредници су нагласили да им је за боље услове пословања неопходна дигитална трансформација, зелена агенда као и већа улагања у систем образовања, јер не могу да дођу до квалификоване радне снаге.

понедељак, 28. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи