Да ли је страним радницима Србија што је домаћим Америка

Национална служба за запошљавање је страним држављанима ове године издала 17.000 дозвола за рад. Најбројнији су возачи, али их има и у другим секторима.

Хакан Гејик, радник из Турске, сваког дана ради као достављач хране у Београду. И тако већ четири месеца.

Пореклом је из Турске и каже да се брзо навикао на град и људе, а полако учи српски.

Поздравља са "здраво и "добро јутро", зна за "извини" и "хвала".

"Свиђа ми се овај посао зато што ми даје велику слободу. Могу сам да кројим своје радно време, а имам и неку слободу и на улици, радим то у неком миру, тако мени највише одговара. Између осталог, чиним људе срећнима и самим тим видим осмех на лицу кад им доставим храну, поготово када је топла и дођем на време, волим људе из Србије", објашњава Гејик.

Смештај су Хакану, као и другим радницима, обезбедили послодавци. Станује на Душановцу, у изнајмљеном стану, каже да је задовољан.

И Бобан из Македоније пожелео је да ради у Београду, каже, из финансијских разлога. Објашњава да је у Србију дошао као возач, а онда кренуо да ради и стигао до позиције менаџера флоте.

"Ми смо сви заједно, ми смо ту са возачима на нормалном нивоу, као породица, немамо ми ништа 'одакле ко долази', таква је компанија, фирма, сви запослени се опходе са људима као да су своји", каже радник из Македоније Бобан Јанчић.

Нису сви послодавци који запошљавају стране раднике такви.

Страни радници имају иста права као и домаћи

По закону, страни радници имају иста права као и домаћи, и ако су им та права угрожена, могу да се обрате Инспекцији рада.

Један од послодаваца стране радне снаге Стефан Шурлан каже да већином доводе раднике из Македоније због сличног језика, али и из Узбекистана, Турске, а помало из Египта.

"С обзиром на то да имамо неке раднике које раде две-три године, мислим да то довољно говори о њиховом задовољству", тврди Шурлан.

Објашњава да морају да буду свесни да је за неке људе Србија постала Америка и да су услови много бољи него у њиховим државама.

Шурлан сматра да ће та пракса и у другим секорима бити све чешћа.

Од ове године уведен је Портал за странце, што значи да сваки страни држављанин може поднети захтев за издавање боравишне и радне дозволе.

Захтев се подноси електронским путем, а то може учинити страни држављанин или послодавац.

Боравишна и радна дозвола на три године

Задатак послодавца је да са странцем склопи уговор о раду у складу са законом којим се уређује рад.

Обједињену боравишну и радну дозволу странци у Србији добијају на три године.

Небојша Атанацковић из Уније послодаваца Србије каже да се издаје за оне гране и за оне делатности где нема ми довољно домаће радне снаге.

"То су једноставно оне области где је ситуација да наших људи или нема довољно или су отишли у западну Европу", истиче Атанацковић.

Објашњава да је реч о секторима грађевинарства, о пословима у угоститељству као и у неком производном занатству.

"Показује се недостатак возача, ту се највише и реаговало. Имамо значајан број возача који чак и у градском саобраћају возе путнике. Без њих не бисмо могли да организујемо транспорт", напомиње саговорник из Уније послодаваца.

Према подацима Националне службе за запошљавање, ове године издато је око 17.000 дозвола за рад страним држављанима.

На првом месту су Руси, затим Кинези, Турци и други.

понедељак, 28. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи