Чадеж за РТС: Сарадња са Кином је важна не само због трговине

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж рекао је за РТС да ће ПКС постати суоснивач и део Алијансе привредних комора новог међународног трговинског коридора копно-море, који повезује западну Кину са земљама Југоисточне Азије и Европом.

Захваљујући Споразуму о слободној трговини више од 10.000 производа из Србије и око 9.000 из Кине могу уз олакшице да се пласирају на тржишта две земље. Директне инвестиције Кине у Србију износе милијарду 370 милиона евра. Кина је постала други највећи трговински партнер Србији и главни извор инвестиција, прошле године је милијарду и 200 милиона чинио извоз из Србије. 

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж најавио је да ће Привредна комора Србије постати суоснивач и део Алијансе привредних комора новог међународног трговинског коридора копно-море, који повезује западну Кину са земљама Југоисточне Азије и Европом.

"То је за нас веома важно јер долазимо лакше до тржишта до којих до сада нисмо могли лако да дођемо, као што су Филипини, Казахстан, Индонезија. То ће нашим компанијама омогућити нове послове", рекао је Чадеж, гостујући у Јутарњем програмуа РТС-а.

Додао је да је Кина за Србију један од најважнијих спољнотрговинских партнера и политички пријатељ и неспорно светски трговински гигант.

Чадеж ће на позив председника Националне привредне коморе Кине учествовати на оснивачкој свечаности Алијансе привредних комора новог међународног трговинског коридора копно-море коју ће чинити 20 националних привредних и индустријских комора, а чије државе се налазе на траси "Појас и пут" који повезује Кину са Европом.

"Србија има привилегију да кроз добро политичко руководство и политику коју води председник Вучић, има партнере на свим странама света, а на нама је да то искористимо на најбољи могући начин и направимо од тога за Србију добар посао", рекао је Чадеж.

Он је истакао да је сарадња са Кином важна не само због трговине, већ и због сарадње у области високих технологија, електричних возила, батерија, обновљивих извора енергије и нових материјала.

Указао је на то да је Споразум о слободној трговини са Кином омогућио Србији да пласира на то тржиште више од 10.000 производа, као и да ће приступање Алијанси омогућити српским компанијама у логистичко-транспортном погледу лакши и јефтинији долазак на тако велико тржиште.

Додао је и да интензивне активности ПКС у претходним недељама имају за циљ интернационализацију српске привреде.

Јапанске корпорације препознале Србију као хаб за Европу

Рекао је да су велике јапанске корпорације препознале Србију као хаб за Европу и место где послују добре иновативне компаније, али и државу која има квалитетне пољопривредне производе, попут смрзнутог воћа.

Истакао је да је веома значајно, посебно за пословну заједницу, успостављање директног лета "Ер Србије" до Токија.

Он је рекао и да ће за српску привреду светска изложба у Осаки бити прилика да се представи на бизнис форуму и да се договоре нови послови са партнерима из Јапана и целог света.

Истакао је и да је учешће српских компанија на "Џејтексу" у Дубаију веома важно, јер је за неколико дана одржано више од 1.500 састанака и договорени су значајни послови са Светским трговинским центром који је организатор овог највећег технолошког сајма на свету.

понедељак, 21. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи