Читај ми!

Генерални директор Телекома: Покрићемо све градове у Србији 5Г мрежом, корак ка возилима са аутоматским управљањем

Влада Србије је 2018. године усвојила стратегију која предвиђа развој 5Г мреже, чији ће носилац, не само у Србији већ и у региону, бити Телеком Србија. Генерални директор Телекома Владимир Лучић сматра да грађани немају разлога за бригу о потенцијалној штетности 5Г технологије и да је план да цела Србија буде покривена 5Г мрежом до 2027. године.

Владимир Лучић, генерални директор Телекома Србије, каже да је 5Г мобилна мрежа, као и свака нова технологија, бржа од претходне – 4Г, али да је много битније што је кашњење сигнала у 5Г мрежи минимално, па је преко мобилне технологије могуће радити на роботизацији.

"То ће у комбинацији са вештачком интелигенцијом направити низ нових технолошких помака", наводи Лучић.

Директор Телекома истиче да је план да – у сарадњи са стратешким партнером, компанијом "Водафон" – цела Србија буде покривена 5Г мрежом до 2027. године, односно до одржавања Међународне специјализоване изложбе "Експо" у Београду.

"Иплементирали смо део базних станица које подржавају 5Г технологију и врло брзо по добијању дозволе од РАТЕЛ-а пустићемо мрежу. Спремни смо да у годину дана покријемо све градове овом технологијом", наглашава Лучић.

Саговорник објашњава да ће развој бити убрзан захваљујући финансијским партнерствима са Европском и Шведском инвестиционом банком.

"Због тога од 2027. године очекујемо и напредне сервисе, попут возила са аутоматским управљањем и могућности коришћења разних врста сензора на напредним мобилним телефонима", илуструје генерални директор Телекома.

Лучић сматра да је у интересу државе да буде покривена 5Г мрежом, као и да је Телеком у великој дипломатској активности на простору Косова и Метохије ради добијања лиценце за 5Г мрежу на територији КиМ.

"Администрација (Аљбина) Куртија је пре избора хтела да подели 5Г фреквентни опсег на само два приштинска оператера, што смо успели да спречимо. Истина је на нашој страни и не верујем да ће се дозволити грубо кршење закона. Не могу да истерају сваку српску компанију која је ће врло брзо тамо постати оператер број један", тврди Лучић.

Када је реч о потенцијалној штетности 5Г мреже, саговорник истиче да се грађани без разлога плаше изградње базних станица у њиховој близини.

"Зрачење базних станица није штетно, већ је напротив битно да у њиховој близини буде што бољи сигнал. Грађани свакодневно користе мобилни телефон и услед бољег сигнала апарат аутоматски смањује снагу и зрачење", закључује генерални директор Телекома Србије Владимир Лучић у разговору за РТС.

уторак, 08. октобар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи