Читај ми!

Мали за РТС: Ушли смо у прву лигу, економски смо здрави и трчаћемо још брже

Агенција "Стандард енд Пурс" доделила Србији инвестициони кредитни рејтинг. Министар финансија Синиша Мали рекао је за РТС да је то најважнија ствар у историји наше економије. То значи ниже каматне стопе и за грађане и за државу, боље бизнис планове, нова радна места, веће плате и пензије, напоменуо је Мали. Послао је и поруку младима.

Србија први пут у историји добила инвестициони кредитни рејтингЈедна од најкредибилнијих агенција "Стандард енд Пурс" објавила је најновији извештај о прегледу српске економије и доделила Србији инвестициони кредитни рејтинг.

Агенција "Стандард енд Пурс" дала је оцену "БББ минус".

То је историјски тренутак за нашу земљу, позив свету да инвестира у Србију, оцењује председник Србије Александар Вучић.

Министар фианснија Синиша Мали рекао је, гостујући у Дневнику РТС-а, да је добијање инвестиционог кредитног рејтинга најважнија вест за нашу економију, за наше јавне финансије, јер никада у историји Србија није имала тај кредитни рејтинг.

Према његовим речима, то је потврда свега што смо до сада урадили када је економија у питању и прекртница у даљем расту и развоју економије.

Пластично је објаснио је да је то као да из "бетон лиге у којој смо били до јуче уђете у прву лигу", што се економије тиче.

Србија није више земља тзв. спекулативног улагања

"Србија није више земља тзв. спекулативног улагања, сада смо у групи земаља које су развијене, најстабилније и то отвара ново поглавље, привллачење нових инврститора, отварање нових фабрика, веће плате и пензије", објаснио је министар Мали.

Подвлачи да је од 2020. у доба свих глобалних изазова Србија са економском полтиком потврдила да је заслужила да буде у групи развијених земаља. Од 2018. економија креће да се убрзано разбија и једна смо од најбреже растућих економија.

Сада само на нивоу Мађарске, Руминије...

Мали је рекао да смо једина земља у региону Западног Балкана, која је добила инвестициони ратинг.

"И сада смо у нивоу једне Мађарске, једне Румуније, дакле у нивоу земаља које су и даље развијеније од нас. Али и по питању сигурности, безбедности, инвестиција, даље перспективе економског раста и развоја наше земље апсолутно смо у рангу са њима", рекао је Мали.

Каже да се управо ту види разлика у једној визији додао да се треба сетити где смо били 2012. године, када је земља била на ивици банкрота. "Па 2013-2014. године, због неодговорне политике претходног режима, претходне власти, морали смо да прођемо кроз тешке мере фискалне консолидације, задесиле су нас и поплаве, али имали смо јасну визију и председник Вучић је изашао пред грађане са јасном визијом - да нема предаје и да ћемо се борити и да након тешких мера следи боље сутра", рекао је Мали.

Министрова порука младима

Министар Мали је рекао да је ово навећи сигнал младима да остану у Србији.

"Од данас разговарамо о Србији која је земља потенцијала, нових иврестиција и нових улагања и сигурније будућности за младе", напоменуо је Мали.

Оцена кредитног рејтинга као скенер 

Мали је упоредио кредитни рејтинг са скенером - то је као систематски преглед, одете код доктора да се види да ли сте здрави.

"Стандард нед Пурс извршила је анализу финансија, улагања, свега што радимо и када завршите систематски преглед, агнеција је рекла: здрави сте, трчите, крените још брже. Све ће то значити још веће палте и пензије", истакао је Мали. 

Реч је о најобјективнијем сигналу свим инвеститорима који желе да дођу у Србију.

"Анализа извештаја потврђује снажне стопе раста које имамо, у првој половни године друга смо најбрже растућа економија у Европи. Раст домаће тражење и пораст плата и пензија, затим пораст извоза, 4,5 милијарди евра страних директних инвестиција прошле године - долазе инвестиције, отварају се фабрике, што дописноси расту и трећа ствар важна у извештају је осврт на Експо, градимо брзе пруге, саобраћајнице, национални стадион, метро ... Они кажу дођите у Србију, променила се, ушли смо у прву у лигу, хоћемо да будемо још бољи, ово јесамо  почетак, из групе земља у развоју ушли смо у групу развијених земаља. Боримо се са најбољима", подвукао је Мали. 

Мали је закључио да се отвара потпуно једно ново поглавље даљег убрзаног раста и развоја наше економије, што представља једну прекретницу у нашој економској историји.

субота, 05. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи