Читај ми!

Блумберг: Привреда Србије отпорна на шокове, раст међу највећим у Европи

Анализирајући вест да је Србија по први пут добила инвестициони рејтинг агенција Блумберг указује на мере које је држава предузела да би остварила тај успех, пре свега на стабилност валуте и контролу јавног дуга, као и на успех српских обвезница на међународном тржишту.

У тексту агенције Блумберг каже се да је S&P Global Ratings подигао  кредитни рејтинг Србије у страној валути на BBB-, чиме је земља изашла из категорије „ђубре“ и добила свој први инвестициони рејтинг. Ова оцена ставља Србију у исти ранг са Мађарском и Румунијом и један степен испод Мексика, док су економскинизгледи стабилни.

Како наводи Блумберг, повећање рејтинга одражава побољшану економску отпорност Србије на шокове, захваљујући снажном макроекономском управљању.

„Верујемо да ће отпорна домаћа потражња, акумулирани фискални и екстерни резервни капацитети, као и мудре фискалне и монетарне политике, омогућити Србији да се одупре текућим слабостима еврозоне и потенцијалним будућим шоковима“, саопштили су из S&P-а.

Овај потез следи након напора Србије да ојача јавне финансије и сустигне суседе након година изгубљених у рату и немирима. Иако Србија остаје у спекулативном разреду код Фич-а и Мудис-а, постоји позитиван тренд за унапређење рејтинга, наводи се у тексту.

Председник Србије Александар Вучић је, у изјави за Блумберг, рекао да је Србија прва земља Западног Балкана са овим рејтингом и једина кандидаткиња за чланство у Европској унији која је изашла из спекулативне категорије.

„Принос на последњу српску емисију у доларима, обвезницу која доспева 2034. године, пао је за 70 базних поена од врхунца у јуну, достигавши 5,63% у петак. Страни дуг Србије донео је инвеститорима повраћај од 7% од краја јуна, што је више од 5,8% колико је износио напредак индекса Блумберг-а за земље у развоју,“ пише Блумберг.

У тексту се наводи да је Србија напредовала од хаоса 1990-их година и сада бележи једну од највећих стопа раста у Европи. Министар финансија, Синиша Мали, успео је да одржи јавни дуг на око 50% БДП-а, упркос повећаним инвестицијама у инфраструктуру.

Ипак, како преноси Блумберг, земља се и даље суочава са политичким ризицима, укључујући одбијање санкција Русији и нерешено питање Косова. ММФ је похвалио економску снагу Србије, али је позвао на наставак реформи.

Блумберг закључује да је гувернерка Народне банке Србије, Јоргованка Табаковић, играла кључну улогу у остварењу овог циља, одржавајући финансијску стабилност и повећавајући девизне резерве земље на рекордних 28,1 милијарду евра на крају јула.

„Током последње деценије, реструктурисали смо и ојачали темеље посрнуле економије,“ рекла је Табаковић за Блумберг. „Изградили смо нову и јачу земљу која је постала једна од омиљених дестинација за инвеститоре у овом делу Европе.“

субота, 05. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи