Читај ми!

Органско вино с географским пореклом – зашто је важна рејонизација

У Србији се све чешће прича о рејонизацији пољопривреде, односно о томе где је које поврће и воће најбоље садити. Стручњаци су урадили рејонизацију воћарске производње на северу земље и у деловима западне и централне Србије.

Некада је сваки крај у Србији био познат по ономе што се у њему гаји. Тако је општина Гроцка била позната по виноградима.

На парцели од једног хектара отетог од корова пре десет година, породица Анђелић је засадила први органски виноград. Кажу да вина праве у сарадњи са природом.

Зашто је важна ручна берба 

"Ручна берба је јако важна због тога што се не оштећује грожђе. И онда не дође до оштећења грожђа и не крене та ферментација још у винограду, него тек када доведемо грожђу у винарију. Потражња за органским вином у Европи расте за 20 одсто годишње. И имате читаве сегменте популације, пре свега ове од 25 до 35 година, који неће да пију ништа сем органског вина", истиче Бранислав Анђелић, из органске винарије Плавинци у Гроцкој.

Строге инспекцијске контроле гарантују да је вино произведено тамо где произвођач има сертификат, и тек онда на етикети може да пише "органско врхунско вино са географским пореклом".

"Све те локалне аутохтоне или одомаћене сорте су много резистентније, много отпорније на све неке будуће проблеме, нападе болести и штеточина. Имамо врло лимитиране услове у циљу заштите значи нема синтетичких пестицида", објашњава Ивана Симић из Националне организације за органску производњу.

Зашто је важна анализа земљишта

Према Закону о пољопривредном земљишту сваки пољопривредни произвођач је у обавези да једном у пет година анализира плодности земљишта, а органски произвођачи то морају да ураде на сваке две године.

"Наша препорука за сваког произвођача који планира да се укључи у органску производњу јесте да уради анализу земљишта. Зашто? Неки пут постоје у дубљим слојевима неки остаци тешких метала а произвођач апсолутно поштује сва правила органске производње и после му се у плоду нађу ти остаци метала", појашњава Јелена Милић из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Које врсте ће се и у којим областима субвенционисати

У виноградарству су урађене тематске мапе и утврђени типови земљишта.

"Идеја је била да на основу тих мапа, односно карата које смо ми предложили за одређену воћну врсту, Министарство и одређује које врсте ће где субвенционисати. Ми смо практично рејоне поделили на три области у Србији, за сваку воћну врсту. Тај документ у ствари служи као препорука произвођачима да треба да одаберу одговарајућу воћну врсту али у циљу постизања најбољег приноса и квалитета плода", указује проф. др Дејан Ђуровић с Пољопривредног факултета у Београду.

Рејонизација пољопривреде је важна како за аграрну политику, тако и за јачање малих газдинстава.

Србија је у винском сектору прешла дуг пут како би тај сектор био у складу с европским прописима.

среда, 18. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи