Комненићева: Електродистрибуција Србије спремна за предстојићу зиму

Приближава се грејна сезона. Знамо да када падне снег, јача киша има критичних тачака на електро-мрежи а најчећи проблеми су у ужичком, ивањичком крају , селима Јужне и Источне Србије. Унапређење електро-дистрибутивне мреже у складу са савременим технологијама тема је саветовања "ЦИРЕД" на Копаонику.

Нагло захлађење нас опомиње да улазимо у период повећене потрошње струје, а конференција Циред на неопходност поузданог рада дистрибутивне мреже. Циред је међународна струковна организација чија је Србија члан која се бави дистрибуцијом електричне енергије.

 Директорка Електродистрибуције Србије Биљана Комненић каже да се свакодневно ради на превентивном одржавању и Електродистрибуција Србије је спремна за предстојићу зиму.

"Ми смо у протекле две године уложили 50 милиона евра на реконструкцији нисконапонске мреже, посебно у подручјима која су била угрожена снегом, а то је дистрибутивно подручје Краљева, Крагујевца и Ниша. Ми смо заменили 34.000 дрвених стубова бетонским стубовима и реконструисали 2500 километара надземне мреже. Сам квар траје веома кратко, али време доласка на место квара у тим условима не погодаје доста дуго", каже Комненићева.

На питање докле се стигло са уградњом струјомера, Биљана Комненић каже да су постигли велики циљ и у току осам месеци су уградили 521.000 паметних бројила.

"Бројила смо прво уграђивали тамо где су највећи протоци електричне енергије, то су индиректна мерна места, директна и полоиндиректна, а бројила широке потрошње смо мењали паметним бројилима у Новом Саду, граду Новом Саду и граду Београду. Овај пројекат је коштао 110 милиона евра и донација је Европске уније. Ми пројекат настављамо даље. Европска банка за развој имамо кредит са 40 милиона евра и уградњу 200.000 бројила и са Европском инвесционом банком 80 милиона евра и уградњом 400.000 паметних бројила, каже Комненићева.

Коментаришући тешкоће у очитавању у Новом Саду, Биљана Комненић каже да је то решено.

уторак, 17. септембар 2024.
20° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи