Ускоро у Вашингтону Споразум о стратешкој сарадњи влада Србије и САД

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић и амбасадор САД Кристофер Хил одржали су састанак и сагласили се да Споразум о стратешкој сарадњи влада Србије и САД, који ће бити потписан ускоро у Вашингтону, представља важан корак у унапређењу билатералне сарадње између две државе, у којој сектор енергетике заузима све важније место.

Дубравка Ђедовић Хандановић истакла је да су САД биле један од највећих инвеститора у Србији и у претходној деценији.

"Верујем да ће овај споразум отворити врата за нова улагања у области енергетике, што ће допринети већој енергетској сигурности и одрживој транзицији ка чистим изворима енергије", навела је министарка.

Ђедовић Хандановићева истакла је да је Србија остварила значајан напредак у претходне две године у погледу привлачења инвестиција, кроз унапређење законодавног оквира и успешно спровођење аукција за тржишне премије за обновљиве изворе енергије.

"Стратешки циљ је да до 2030. године сваки други мегават-сат буде из ОИЕ, кроз инвестиције јавног и приватног сектора. Један од пројеката који ће повећати 'зелене' капацитете ЕПС-а је изградња једног гигавата соларних електрана, заједно са батеријским складиштима, који ће бити реализован са стратешким партнером, конзорцијумом који предводи јужнокорејска компанија 'Хјундаи инжињеринг'", рекла је Ђедовић Хандановићева.

Министарка рударства и енергетике је додала да је завршена Претходна студије оправданости за РХЕ Ђердап 3, те да ће техничке и економске анализе показати који су оптимални капацитети будуће хидроелектране.

"РХЕ Ђердап 3 биће један од стубова енергетског система у будућности, који ће омогућити да балансирамо енергију добијену из нових електрана на сунце и ветар, уз очување сигурности и стабилности снабдевања", рекла је министарка.

Амбасадор САД у Србији Кристофер Хил рекао је да је веома задовољан развојем пројеката у енергетици у којима учествују и америчке компаније, као и да ће споразум који се потписује у Вашингтону додатно ојачати сарадњу.

уторак, 17. септембар 2024.
20° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи