Читај ми!

Србија и Црна Гора потписале Заједничко писмо Европској комисији о прузи Београд-Бар

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Горан Весић и министарка саобраћаја Црне Горе Маја Вукићевић потписали су данас у Београду Заједничко писмо Европској комисији о прузи Београд-Бар. Две земље заједнички ће наступити пред Европском комисијом и тражити средства из додатног фонда за развој Западног Балкана за реконструкцију пруге између Београда и Бара.

Заједничко писмо потписано је након састанка Горана Весића са потпредседником Владе Црне Горе Милуном Зоговићем и министарком Вукићевић у Палати Србија.

Весић је новинарима рекао да је за Србију веома важна регионална сарадња, али да је најважнија сарадња са Црном Гором јер како је нагласио, сарађујемо са браћом и сестрама.

"Ово писмо које смо данас потписали говори о томе да ће две земље заједнички наступити пред Европском комисијом и тражити средства из овог додатног фонда за развој Западног Балкана за реконструкцију пруге између Београда и Бара, јер је то наша заједничка пруга", рекао је Весић.

Нагласио је да је веома важно да Србија и Црна Гора сарађују на инфраструктурним пројектима и да наступају заједно како би показали да је и у једној и другој држави ово приоритет.

"Ми желимо да се кроз план раста Западног Балкана финансира пруга између Београда и Бара. За нас у Србији то је најприоритетнија пруга. После тога долази пруга између Брестовца и Прешева до Скопља", рекао је Весић.

Према његовим речима, пруга између Београда и Бара је данас можда једна од најзахтевнијих пруга која је икада изграђена у Европи.

О завршетку градње ауто-пута

Весић је додао да је са потпредседником Владе Црне Горе Милуном Зоговићем и министарком саобраћаја Мајом Вукићевић разговарао и о завршетку изградње ауто-пута ка Црној Гори. Разматрана је могућност да две земље заједнички наступе и покушају да пронађу партнера који би градио српских 108 километара и црногорски 50 километара. Весић је напоменуо да се тако ради са Владом Северне Македоније.

Током састанка било је речи и о Контроли летења Србије и Црне Горе СМАТС-у, тачније о томе да се измени оснивачки акт те заједничке компаније

"Ми смо отворени за наставак сарадње и по питању заједничких граничних прелаза како бисмо преполовили време чекања, јер ће уместо два прегледа бити један и онима који користе путеве биће омогућено да брже функционишу", објаснио је Весић.

Потпредседник Владе Црне Горе Милун Зоговић рекао је да је ово прва делегација државе Црне Горе која долази у званичну посету Србији након реконструкције 44. Владе Црне Горе.

"Надамо се да, након неких тензичних момената у међусобним односима државе Црне Горе и Србије, сада долазимо до амбијента где ће се односи између наше две братске државе вратити у своје природне оквире, у складу са оним што је наше историјско, духовно и културно наслеђе", нагласио је Зоговић.

Данашњи састанак "само први у низу"

Потпредседник Владе Црне Горе навео је да је то управо и циљ данашњег доласка у Београд и да је прво што су урадили заједнички одлазак и полагање венаца на спомен обележје Сердару Јанку Вукотићу у Алеји Великана.

"На тај начин ставили смо свима до знања да негујемо слободарску традицију Мојковачке битке, која је на најбољи начин овековечила међусобне братске односе Србије и Црне Горе", поручио је Зоговић.

Министарка саобраћаја Црне Горе Маја Вукићевић рекла је да је данашњи састанак био само први у низу који ће се одржати у наредном периоду, најављујући и конкретне акције како би у блиској будућности стигле добре вести за грађане обе земље.

"Разговарали смо о пројекту ауто-пута Бар-Београд који треба још боље да повеже две земље, али важна је и реконструкција пруге Бар-Београд и зато смо потписали заједничко писмо. Повезивање је важно због бољег протока роба и услуга. Надам се да ће се наша сарадња интензивирати у будућности и да ће односи владе Црне Горе и Србије у будућности бити све бољи", закључила је црногорска министарка саобраћаја.

У оквиру дводневне званичне посете Београду, Зоговић и Вукићевићева састали су се и са председником Србије Александром Вучићем и председницом Скупштине Србије Аном Брнабић.

уторак, 03. септембар 2024.
24° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару