Читај ми!

Од нуклеарне енергије до литијума – шта Србија може да научи од Француске у области енергетике

Министарка енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић рекла је за РТС да се сарадња са Француском у области нуклеарне енергије односи пре свега на размену стручног знања. Када је реч о стратешким минералним сировинама, Србија може да се угледа на Француску када је реч о законској регулативи, да јача Геолошки завод у сарадњи са њиховим институцијама, али и да стекне увид у њихов процес када је реч о развијању рудника литијума, рекла је министарка.

Енергетика је једна од главних области сарадње Србије и Француске и током посете председника Емануела Макрона потписана су три документа: о критичним и стратешким минералним сировинама, о потенцијалу за развој цивилног нуклеарног програма у нашој земљи и унапређењу преносне мреже.

Министарка енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић је, говорећи о критичним и стратешким минералним сировинама, рекла да Србија жели да учи од развијених земаља.

"Француска је земља која такође има богату рударску историју, има веома напредан Геолошки институт у државном власништву, усвојила је измене закона о рударству пре неког времена и ми можемо да се угледамо, да се инспиришемо", рекла је Ђедовић Хандановић.

Напоменула је да од Француске моћемо да учимо у три домена – како да унапредимо наш закон, и да јачамо наш Геолошки завод у сарадњи са њиховим институцијама. Ту је и питање литијума.

"Они развијају рудник литијума који је сличан по одређеним параметрима нашем, завршили су јавне консултације. Да видимо како су спровели тај процес, на што су се фокусирали шта су научили и, на крају крајева, шта ми можемо да применимо у нашој земљи", навела је министарка енергетике.

Сарадња у области нуклеарне енергетике

Француска је земља која има највише нуклеарних електрана у Европи, а са Србијом је договорена и сарадња у области нуклеарне енергије.

"Француска јесте највећи оператор нуклеарних електрана у Европи, једна од највећих на свету и земља која скоро 70 одсто своје енергије добија из нуклеарне енергије. Није се одрекла нуклеарне енергије када је то урадила Немачка пре 13-14 година, него су је тврдоглаво бранили и тврдили да је нуклеарна енергија чиста енергија", рекла је Ђедовић Хандановићева.

Додала је да данас Немачка увози електричну енергију из Француске, а затворила је своје нуклеарне електране. С друге стране, Србија се и даље ослања на термоелектране које јој обезбеђују базну енергију. Међутим, у деценијама које долазе, угља ће бити мање, а потребан је прелазак на чистије облике енергије.

"Француска има веома развијен читав ланац вредности, од почетка изградње нуклеарне електране до краја, али и све оне законске предуслове, институционални оквир, анализе, студије које су неопходне да се дође до једног пројекта", рекла је Дубравка Ђедовић Хандановић додајући да се пре свега са Француском разговара о размени стручног знања и техничкој помоћи.

Примена нуклеарне енергије у мирнодопске сврхе

Завршен је тендер за јавни позив које је министарство расписало за израду прелиминарне техничке студије ради разматрања примене нуклеарне енергије у Србији у мирнодопске сврхе.

"Стигло је јако пуно интересовања од великих развијених компанија, и са истока и са запада. Он заправо има за циљ да анализира све доступне технологије, да покаже које су предности и мане тих технологија и које би најбоље могле бити применљиве потенцијално у нашој земљи када се за то створе услови", објаснила је миистарка.

На питање зашто се није чекало да се укине мораторијум, министарка Ђедовић Хандановић је рекла да нико из Владе Републике Србије, али ни надлежних компетентних институција неће и не ради нешто што није у складу са законом.

"Закон јасно забрањује изградњу нуклеарних електрана као и доношење инвестиционе одлуке и припрему техничке документације, пројектовања. Оно што ми радимо је да сагледамо све предности и мане у контексту тога и дугорочног планирања нашег енергетског сектора", рекла је министарка.

Питање је, каже, како да на стабилан, на одржив, чист и безбедан начин, обезбедимо базну енергију која је нам је потребна у наредник 10, 15, 20, 30 година. 

"Ја мислим да то је једно одговорно понашање, апсолутно у складу са законом. А инвестиционе одлуке, градње постројења ће се дешавати онда када за то било законских основа", рекла је Ђедовић Хандановићева.

Напомиње да наш закон одобрава све што се тиче истраживања, научних радова, научних сазнања када је у питању нуклеарна енергија.

"Ми имамо факултете који и даље имају одсеке за нуклеарну енергију, имамо научне институте који се баве апсолутно истраживањима која се тичу нуклеарне енергије. Ми сада та истраживања продубљујемо", рекла је министарка.

О претњама запосленима у Министарству енергетике

Министарка Ђедовић Хандановић је рекла да је јуче на сајту министарства стигла анонимна претња у вези са Пројектом Јадар у смислу да се прекину све активности и да нико од запослених неће бити безбедан ако настави да ради било какву активност на том пројекту.

“Осуђујем све претње упућене било којој институцији, ми смо надлежне органе обавестили и надам се да ће утврдити ко стоји иза претњи које су недопустиве и резултат су дезинформација и ширења панике и страха које пратимо и протеклих година и на томе се мора стати на пут“, рекла је Ђедовић Хадановић.

Истакла је да следе дуги разовори и са компанијом “Рио Тинто“и што се тиче Пројекта Јадар.

“Ништа се сутра неће дешавати, треба да сагледамо све чињенице и видимо има ли простора да се пројекат на одржив начин развије. Укључићемо нашу стручну јавност и међународне експерте“, рекла је Ђедовић Хандановић.

недеља, 01. септембар 2024.
26° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару