Читај ми!

Од малина до "рафала" - чиме све тргују Србија и Француска

Више од 80 одсто француских инвестиција на западном Балкану је у Србији. Истовремно Француска нам је једно од најважнијих тржишта у Европској унији са којим годишње разменимо робу и услуге вредне више од две милијарде евра.

Француско - српски односи су у историји пролазили кроз различите фазе, а политичари их данас карактеришу као пријатељске. Уочи друге посете француског председника Србији за пет година, своде се рачуни. Милијарду  и двеста милиона евра - толико Србија тренутно има инвестиција из Француске. Према подацима француско - српске коморе та земља је, у претходних десет година, једна од 10 највећих инвеститора у Србији.

"За првих девет месеци ове године, нешто више од 50 милиона евра француских инвестиција у Србији. Интересантно је да трговинска размена између Француске и Србије  расте, претходне године 1,6 милијарде евра, и то је лепа информација да је Србија у суфициту. Више извозимо него што увозимо, наравно захваљујући производним фирмама, Мишлен је највећа и већина производа се извози и доприноси размени. Укратко има око 120 предузећа у Србији које запошљавају 13.000 запослених. Што се тиче сектора, ту су мање више велике фирме из енергетике 'Шнајдер електрик', која имплеметнира паметну мрежу, и санитарна депонија у Винчи, затим ту је област саобраћаја и инфраструкутуре, аеродром и наравно метро", објашњава председник француско-српске Привредне коморе  

Највећа сарадња остварена је у области аутомобилске и прехрамбене индустрије.

"Ми имамо око милијарду евра извоза и оно што је ту занимљиво, малине су биле наш највећи извозни производ до 2018 -2020. године, а онда се дешава нешто потпуно ново кроз политику дигитализације и подршке нашем ИТ сектору. Данас ми извозимо више софтвера него малина", истиче председник ПКС Марко Чадеж.

Од новог сусрета два председника очекују се разговори о подршци Француске у транзицији Србије ка зеленој економији, учешћу француских компанија у градњу метроа у Београду, разговор о београдском аеродрому, али и коначни договор о набавци војних авиона.

"Знамо да се у медијима најчешће говорило о продаји 'рафала', 12 авиона, што за Србију треба да буде највећа војна набавка, а са друге стране као велика финансијска добит за Француску, с обзиром да се најављује да ће ова продаја вредети чак три милијарде евра. Управо због вредности овог пројекта то је била и главна тема током априлског састанка, и верујем да Макрон не би долазио тек тако у Србију, да зна да тај уговор није на дохват руке. И верујем да ће Србија покушати да и од Макрона добије охрабрење, како би заправо наставила Србије још снажније на свом путу ка Еу", тврди Страхиња Суботић из Центра за европске политике.

Пре пет година када је Макрон посетио Београд две земље обележиле су 180 година дипломатских односа. Према званичној агенди и у четвртак и петак председници Макрон и Вучић разговараће о сарадњи две земље на политичком плану, одбрани, вештачкој интелигенцији и енергетици.

уторак, 27. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару