Читај ми!

НБС: Ближи смо историјском успеху, агенција Фич повећала изгледе Србије

Рејтинг агенција Фич у свом најновијем извештају за Србију повећала је изгледе за добијање рејтинга инвестиционог ранга са стабилних на позитивне, уз задржавање рејтинга на нивоу ББ+, саопштила је Народна банка Србије.

НБЦ истиче да се тиме Србија нашла на пола корака од историјског успеха – добијања инвестиционог ранга кредитног рејтинга.

Оцена Фича долази након што је у априлу ове године рејтинг агенција Standard & Poor’s повећала изгледе Србије за повећање кредитног рејтинга. 

Тиме се Србија, према оцени две од три најутицајније светске рејтинг агенције, нашла на пола корака од историјског успеха – добијања инвестиционог ранга кредитног рејтинга, што ће Србију и са становишта агенција за кредитни рејтинг сврстати у групу земаља с високом извесношћу улагања, а што тржишни учесници већ годинама препознају. 

Одлука о побољшању изгледа за повећање кредитног рејтинга Србије донета је, према наводима рејтинг агенције, на основу отпорности коју је домаћа економија показала у турбулентном периоду претходних година, током којих је очувана снажна екстерна позиција и опадајућа путања јавног дуга, уз инвестициони циклус који би требало да подржи убрзање привредног раста у кратком и средњем року.

"Посебно сам поносна на чињеницу коју наводи агенција Фич, да се захваљујући снажном привредном расту и стабилности девизног курса очекује да у периоду од 2018. до 2026. године готово удвостручимо вредност бруто домаћег производа по глави становника, што је јасан показатељ повећања животног стандарда грађана и циљ коме тежимо сви ми носиоци економске политике", истакла је гувернерка Јоргованка Табаковић.

Овакву одлуку агенција Фич образлаже посебно истичући очекивано убрзање привредног раста у текућој години и наредним годинама, уз допринос и приватних и јавних инвестиција том расту, инфлацију која се вратила у границе циља НБС и њен очекивани даљи пад.

"Изгледи за привредни раст"

Агенција Фич наводи да су изгледи за привредни раст снажни и да су подржани инвестиционим циклусом у чијој су основи бројни пројекти повезани с програмом "Скок у будућност – Србија Експо 2027", саопштила је НБС.

У текућој години агенција очекује раст бруто домаћег производа од 3,8 одсто, а у средњем року убрзање тог раста изнад тренда који је оцењен на нивоу од четири одсто, као резултат високих инвестиција.

Подстицај убрзању привредног раста очекује се и од приватне потрошње, на коју ће наставити позитивно да се одражава снажно тржиште рада.

Инфлација

У извештају се истиче и да се инфлација у мају вратила у границе циља од 3 ± 1,5 одсто, а да је у јуну додатно успорила – на 3,8 одсто, као резултат пооштрених монетарних услова, нижих цена хране и увозне инфлације и високе базе код цена енергената. 

У наредном периоду се очекује наставак успоравања инфлације с пројектованог просечног нивоа у овој години од 4,4 одсто на 3,6 одсто у 2025. и 3,2 одсто у 2026. години.

Констатује се да је то конзистентно с почетком постепеног смањења референтне каматне стопе за укупно 50 базних поена у јуну и јулу ове године, а које је, захваљујући ефикасним деловању монетарне трансмисије, почело да се прелива и на тржиште новца и кредита.

Када је реч о екстерној позицији Србије, агенција истиче наставак њеног јачања као резултат више него пуне покривености дефицита текућег рачуна платног биланса нето приливом страних директних инвестиција. 

Агенција оцењује И да ће дефицит текућег рачуна платног биланса и даље бити у потпуности покривен нето приливом по основу страних директних, као и портфолио инвестиција, што ће обезбедити и повећање девизних резерви, које су, како наводе, од почетка године знатно повећане, у великој мери захваљујући интервенцијама НБС куповином девиза.

"Здрав и стабилан финансијски сектор"

Што се тиче фискалних кретања, агенција позитивно оцењује наставак опадајуће путање учешћа јавног дуга у бруто домаћем производу, упркос нешто вишем дефициту буџета, чија је ревизија резултат повећања капиталних инвестиција. 

У извештају се наводи и да је финансијски сектор остао здрав и стабилан, високо капитализован, ликвидан и профитабилан, уз очување учешћа проблематичних потраживања у укупним на нивоу од око 3 одсто, и да може да подржи кредитну активност која се опоравља као резултат веће тражње и ублажених кредитних стандарда.

Када је реч о факторима који би могли да допринесу повећању кредитног рејтинга у наредном периоду агенција Фитцх наводи наставак одрживог и снажног раста бруто домаћег производа, који би требало да обезбеди конвергенцију доходака ка земљама с вишим рејтингом. 

Такође, повећању кредитног рејтинга на инвестициони ниво допринела би и снажнија фискална позиција, то јест нижи дефицит буџета и брже смањење јавног дуга. 

субота, 10. август 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару