Читај ми!

Шта дукат Франца Јозефа чини правом финансијском инвестицијом

Аустријски дукат Франц Јозеф је најпопуларнији дукат у Србији а и један од најпопуларнијих широм Европе. Ова кованица је позната свима, многи су је и наследили кроз генерације породице.

Дукат Франца Јозефа – златна историја

Овај аустријски дукат са чистоћом злата 986 (23,66 карата) и тежином од 3,49 грама је симбол некадашњег златног стандарда, када се злато користило као новац и када су папирне валуте биле поткрепљене жутим металом.

Чак и дан-данас, ова кованица је најпопуларнија форма инвестиционог злата у Србији

Зато хајде да видимо како је овај дукат аустријског цара достигао тај ниво престижа и колико он данас вреди.

Настанак дуката

Оригинални дукати су били ковани од стране Венеције, која је била главна трговинска сила средњовековне Европе, због њихове моћне економске позиције они су производили најквалитетнију валуту.

По узору на Венецију, први дукати у Аустрији произведени су почетком 1511. у време краља Максимилијана I (он је владао између 1508. и 1519. г.), познатог и по надимку “Последњи витез”.

Ова кованица од једног дуката има тежину 3,49 грама и чистоћу злата 98,6 одсто или 23,66 карата.

Сами дукати су на себи увек представљали тренутног владара Аустрије. Модерни дукати Аустријске ковнице се и даље производе по истим параметрима чак 500 година касније.

Дукат за цара

Како је Аустро-Угарска царевина расла тако је и растао престиж њених владара.

Путем новца кроз историју су владари пројектовали своју моћ и престиж. Те кад је млади Франц Јозеф дошао на трон царевине, било је неопходно дизајнирати дукат с његовим ликом.

Аустријска ковница 1872. године мења дизајн дуката и прави нама познати дукат Франц Јозеф, на коме је представљен 42-годишњи цар.

Следећих 150 година дизајн дуката се неће мењати, чак и дан-данас аустријска ковница производи овај дукат на идентичан начин.

Производе се две номинале овог златника, златник од једног дуката и златник од 4 дуката, у народу познати као мали дукат и велики дукат.

У свим државама бивше Аустро-Угарске монархије ова кованица је општепозната, и даље је чест поклон на крштењима, свадбама, рођењима, дипломирањима и пунолетствима.

Параметри и цена аустријског дуката

Дукат Франца Јозефа као и сви остали златници, се третира као инвестиционо злато, што га разликује од других форми злата попут накита. Инвестиционо злато у Србији као и у другим европским државама је ослобођено од ПДВ, што ове златнике чине правом финансијском инвестицијом.

понедељак, 29. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару