Табаковићева са сталним представником ММФ-а: Србија има добру економску политику

Гувернерка Народне банке Србије Јоргованка Табаковић састала се с новим сталним представником Међунардоног монетарног фонда (ММФ) у Србији Левом Ратновским, са којим је разговарала о сарадњи с том институцијом уз закључак да Србија има добру економску политику, одличне макроекономске резултате, као и одличне перспективе раста и развоја.

Гувернерка је честитала Ратновском на новој позицији, уз констатацију да је награђен радом у Србији, док је он честитао Табаковић на одличном вођењу Народне банке Србије током периода изражених глобалних турбуленција, наводи се у саопштењу НБС.

Јоргованка Табаковић је истакла да ће Србија наставити да води политику којом се подстиче висок одржив раст, уз коришћење пуног потенцијала који наша земља има. Додала је да је успешност сарадње с ММФ-ом постигнута доласком тада премијера, а сада председника Вучића, јер је то период од када се спроводи суштинска трансформација земље.

"Без тога не бисмо могли да говоримо о успешној сарадњи. Србија је данас препозната и по координацији монетарне и фискалне политике, што је постао готово наш заштитни знак. Истовремено, Народна банка Србије је у групи банака која има и де јуре и де фацто самосталност у избору инструмената за спровођење политика којима остварује циљеве који су јасно прописани Законом о Народној банци Србије", наводи се у саопштењу.

Ратновски је нагласио да су сви чланови тима који су задужени за Србију изузетно поносни јер од свих инвеститора и међународних институција с којима се састају чују исти закључак, а то је да је Србија пример земље која бележи велики напредак на макроекономском плану.

Србија је друга земља која је закључила Инструмент за координацију политика први пут јула 2018. године, а други пут јуна 2021. године, који је саветодавног карактера.

Стендбај аранжман у току енергетске кризе

У току енергетске кризе закључен је актуелни стендбај аранжман као део стратегије диверсификације, укључујући и диверсификацију извора финансирања. У вези са актуелним СЕПА пројектом, чији је део и усвајање предложеног Закона о изменама и допунама Закона о платним услугама, Табаковић је рекла да ће тај пројекат омогућити брже, лакше и јефтиније платне трансакције, не само с државама Европске уније, већ и с појединим земљама у региону.

"Оно што издваја Србију јесте чињеница да је наша земља једина држава у региону која већ готово шест година поседује техничку инфраструктуру за инстант плаћања – наш ИПС НБС платни систем, у којем се већ примењују стандарди за финансијске поруке као у СЕПА подручју.

Догађаји од пре само неколико дана показују колико је важно да земља има свој платни систем и своје мере заштите, како би грађани имали приступ свом платном рачуну без прекида", додаје се у саопштењу. Током претходне, треће ревизије актуелног аранжмана, ММФ је похвалио постигнуте резултате у оквиру спровођења програма.

Раст се убрзава, инфлација пада

Раст се убрзава, инфлација пада, дефицит текућег рачуна платног биланса се смањује, резерве су на рекордном нивоу, а учешће јавног дуга у бруто домаћем производу се смањује.

Испуњени су сви квантитативни критеријуми извршења и индикативни циљеви, а настављен је и напредак у спровођењу плана структурних реформи. Одлука је донета без одржавања формалног састанка Одбора, што је могуће само ако се процени да земља има добре макроекономске резултате, као резултат добре економске политике.

Аранжман се још од друге ревизије, која је била у децембру 2023. третира као аранжман из предострожности, односно без намере да се средства користе осим у случају платнобилансних потреба земље, наводи се у саопштењу НБС.

понедељак, 22. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару