Читај ми!

Резултати Отвореног Балкана – шта је иницијатива донела албанској привреди

Споразум о слободном приступу тржишту рада на Западном Балану - који се у оквиру иницијативе Отворени Балкан примењује од марта - почео је да даје разултате. Према подацима албанске Агенције за запошљавање, у тој земљи ради 12.000 страних радника. Од тог броја, 70 одсто је из Америке и Канаде, потом из европских земаља, али и са Филипина, из Бангладеша и Индије. Њих 400 је пријављено са идентификационим бројем Отвореног Балкана.

Упркос недостатку радне снаге, Албанија бележи раст броја страних радника. У потрази за бољим животом, двадесетдвогодишњи Делвин Сег из престонице Индије Њу Делхија у Тирану је дошао пре годину дана. Намера му је, каже, да поред посла заврши и факултет.

"Аплицирао сам за боравак и дошао у Албанију. Задовољан сам условима рада и платом. Европа је добра за живот, али ћу остати овде. Индија има другачију храну, а све остало је исто, нема велике разлике људи су слични, само је храна различита", каже Сег.

Албанци у потрази за послом махом одлазе у земље Западне Европе, а данас из Европе долазе у Албанију.

Власник кафића Антон Соколи истиче да је много тешко наћи радну снагу. "Нема Албанаца да раде, почетак је сезоне, а ја имам само једног радника и то из Француке. И ми долазимо из Тиране сваки дан овде", додаје Соколи.

Отворени Балкан отворио је приступ албанском тржишту рада, па тако грађани Северне Македоније и Србије, од марта ове године, без посебних процедура у Албанији могу да се запосле под истим условима као и у својој земљи.

Клевис Хиса, директор државне Агенције за запошљавање и вештине наводи да је Албанија кроз закон о странцима уложила напоре да олакша и унапреди процедуре за запошљавање страних радника из свих земаља.

"Посебна пажња посвећена је земљама Западног Балкана и то је био повод за потписан споразум између нас. Тренутно имамо око 400 запослених из ове две земље. Ситуација изгледа позитивно, очекујемо да ће ниво запослености из земаља Западног Балкана расти", додаје Хиса.

Радници из Србије у Албанији махом раде у области менаџмента, трговине, технологије, транспорта, логистике, али и у грађевинарству, и туризму.

Недавно усаглашен Споразум о социјалном осигурању између две земље омогућиће им здравствену заштиту, остваривање права на пензију, као и коришћење осталих права из социјалног осигурања.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару