Где треба уложити средства из ИПАРД три птограма

Због великог интересовања пољопривредника за Меру један ИПАРД три програма, који је намењен улагању у објекте и засаде, конкурс за пријаву продужен је до 26. јула. Да би Министартво пољопривреде могло да буде спона између европских средстава и српских пољопривредника, неопходно је да што пре потпишемо финансијски споразум.

Од 175 милиона евра из ИПАРД два програма искористили смо тек 80 милиона, а највише пара потрошили смо на куповину трактора. Пољопривредници кажу да би новац из ИПАРД-а три ваљало искористи за инвестиције у сложеније пројекте попут прераде и чувања пољопривредних производа.

"Складиштење пољопривредних производа то је јако битно. Знамо у каквој смо ситуацији били у каквој смо сада, где ми имамо недостатак складишта и где ми плаћамо складиштење где они располажу са нашом робом и где ми можемо да добијемо цену коју они одреде. Овако када држимо робу код себе и када имамо своја складишта онда смо ми ти који држимо цену и који продајемо, онда кад ми хоћемо", каже ратар и председник Независне асоцијације пољопривредника Србије Јовица Јакшић.

До 28. јуна из ИПАРД два програма одобрено су 1.554 пројекта вредна око 148 милиона евра. Исплаћено је 80 милиона за 1.151 пројекат.

"Што се тиче наредних пројеката у спровођењу ИПАРД два програма акценат ће бити на интензивној исплати корисника ради што боље апсорпције располаже средстава из програма ИПАРД два, када је реч о ИПАРД три програму нама у Министарству је фокус на потписивању финансијског споразума и доношењу правног оквира за спровођење акредит мера и расписивању јавних позива", каже министар пољопривреде Александар Мартиновић.

У европској комисији жале што више од 20 милиона евра из ИПАРД два програма није потрошено. Привреднике и пољопривреднике позивају да до краја године конкуришу са што више пројеката. Позивају и владу да на пословима ИПАРД-а запосли више стручњака, али и да учини све како би са ЕУ потписали финансијски споразум који је услов за исплату ИПАРД три новца.

Генерални диреторат Европске комисјије за пољопривреду и рурали развој Френк Болен каже да ако то урадите добићете преко 17 милиона за префинансирање и са тим можете да почнете склапање уговора.

"Имамо велико интересовање пољопривредника што је индикатор да сектор једва чека да потпишете финансијски уговор ако причамо о ИПАРДУ три Европска комисија је обезбедила 288 милиона евра односно скоро три пута више него што сте до сада користили из ИПАРД два програма", каже Болен.

Европска комисија позвала је надлежне да осмисле нове мере које ће важити од 2027. Министар одговара да ће то бити добра прилика да се у оквиру специјализоване изложбе ЕКСПО Србија прикаже као изложбено подручје најсавременијих достигнућа не само у привреди и информационим технологијама већ и у пољопривреди.

среда, 03. јул 2024.
18° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару