Екипа РТС-а на градилишту Експа – постављају се шипови за Национални стадион

Грађевински радови у оквиру пројекта "Експо 2027" на терену у Сурчину се одвијају према плану. Тренутно се ради на линијској инфраструктури комплекса, за који су већ постављени шипови, као и на изградњи Националног фудбалског стадиона.

Час дува јак ветар, час пада киша на великом градилишту Експа, али радници не посустају. Екипа РТС-а затекла их је док припремају арматуру за бетонирање. Горан Ракић и Сретен Мирковић већ су уигран тим.

"Шипови се не виде до 20 метара у дубини, и то се све затвара и налива се бетоном. Стубови се тамо у фабрици изграде и дотерају се овде и монтирају на ово што направимо", каже радник Горан Ракић.

Армирач Сретен Мирковић додаје да је посао сложен и да се уз паузе ради десет сати.

Радници нису смештени близу градилишта, већ путују, а фирма им је обезбедила превоз. Око 10 сати имају прву паузу, за доручак.

Стубови једне изложбене хале су већ изграђени, па се назире њен облик. У делу где се гради Национални стадион постављају се шипови и насипа се терен како би се издигао за два метра.

Повезивање инфраструктуре са "Милошем Великим"

На крају градилишта равна се земљиште за саобраћајнице, које ће бити спојено са ауто-путем "Милош Велики". Багериста Стефан Николић каже да му је ово највећи пројекат на којем је радио.

Наводи да тренутно ради на једном колектору и да се све постиже тимски.

Тренутно се код хале пет уклања хумус, а спрема се терен за постављање инсталација. Надгледају то инжењери, који су канцеларијски посао заменили тереном.

"Велики је обим посла, имате широк дијапазон радова, како грађевинских, тако и машинских и електро", напомиње Бобан Митровић, шеф градилишта.

Како истиче, и кад оду кући радници размишљају о послу. "Тако да могу да кажем да је наше ангажовање 24-часовно“.

Велико искуство за младе инжењере

Има оних којима је ово први посао на градилишту, и то на Експу.

Урош Јовановић, инжењер градилишта, напомиње да му је Експо велико искуство као младом инжењеру. Доста се разликује од канцеларије, динамика радова је другачија, доста је живље, додаје Јовановић.

Осим Националног стадиона и изложбених хала, биће изграђени и Акватички центар, водени паркови, Аудиторијум, разни павиљони, простори за концерте и приредбе, стамбено-пословна насеља.

Мајстори ће на свему томе радити још три године, а ускоро ће увести и трећу смену. Добре су и дневнице, од 40 до 70 евра. Долазе из свих крајева земље. Има и странаца, а када заједно треба нешто да ураде, мајсторски алат им помаже и олакшава комуникацију.

недеља, 30. јун 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару