Читај ми!

Прва седница Савета за БДП – са којим изазовима се суочава српска привреда

Одржана је прва седница Савета за БДП на којој су учествовали и представници привреде. На скупштини Привредне коморе Србије речено је да је предложено покретање и других савета, попут Савета за дигитализацију, ресорних радних група и радних тела која ће се бавити конкретним питањима привреде.

Посао и обавеза државе није да води привреду и буде послодавац, већ да ствара амбијент и гарантује привреди услове да ради и то ће бити окосница рада владе, каже премијер Милош Вучевић.

"Нама је потребно исто време, период без избора, нама је потребно да ви имате период од три-четири године да знате да се ми нећемо враћати у неке предизборне или изборне трке, него да ћемо се бавити стварима које су, да кажем, редовног тока рада из законодавне и извршне власти", рекао је Вучевић.

То значи да је пред владом и посланицима велики број закона, а премијер је позвао привреднике да кроз јавне расправе буду партнери у оним законским решењима која се тичу привреде. Мајских четири и по одсто инфлације потврђује да смо на добром путу. То потврђује и прво смањење референтне каматне стопе после дуго времена а то је и подстрек за раст потрошње.

"Имамо раст индустријске производње, прерађивачка индустрија пре свега, прехрамбена, металска односно пре свега металска и електронска имају раст. Око енергетике смо имали пад због рафинерије, односно реконструкције рафинерије у Панчеву која је била планска, планирана, али сада смо се вратили што би могло да представља добар основ да досегнемо до тог раста БДП-а за 2024.", навео је премијер.

Пад потражње за електричним аутомобилима

Тренутно највише забрињава пад потражње за електричним аутомобилима, иако се та индустрија сматра мотором развоја. Последице ће се осетити и код нас, пре свега због произвођача компоненти за аутомобилску индустрију.

"Ми имамо компаније у ауто-мото сектору које имају масовне годишње одморе и чини ми се да ће се овај тренд и те како наставити. Постоје разне опције у којима гледамо како да се тај проблем реши. У Немачкој су почели десетине хиљада радника да пребацују из фирми које производе аутомобиле и ауто делове у наменску индустрију која је рапидно растућа. Тражимо решења како бисмо бар привремено успели да покријемо ове изазове. То само говори у каквом времену непредвидивости живимо", указује председник ПКС-а Марко Чадеж.

За остале изазове српске привреде питали су "Биз чет", коморин сервис на бази вештачке интелигенције, а он је избацио – очување конкурентности, подршка домаћим инвеститорима, недостатак радне снаге, лоша демографска слика и недовољна доступност извора финансирања.

Шанса за домаће фирме је да иновирају услуге и сервисе и учествују у пројектима везаним за Експо, за који су издвојена велика средства.

субота, 13. јул 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару