Читај ми!

Начелни договор о почетној откупној цени малине

Произвођачи малине и хладњачари постигли су начелни договор о почетној откупној цени малне, саопштено је после састанка који је организовало Министарство пољопривреде.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Александар Мартиновић постигао је на данашњем састанку начелни договор са представницима удружења малинара и хладњачара и то у вези са откупном ценом, формирањем Међуресорне радне групе за јагодичасто и бобичасто воће, појачаном контролом извоза малине и реконфигурацијом подстицаја из државног буџета.

Како је саопштено из Министарства, начелно је договорено да се остане при ономе што је усаглашено на састанку одржаном 31. маја, односно да почетна откупна цена малине износи 250 динара по килограму и да размер добити произвођача и хладњачара буде у односу 60 према 40 одсто од постигнуте извозне цене, у корист произвођача.

Учесници састанка су се сагласили и да се Влади Србије предложи формирање Међуресорне радне групе за јагодичасто и бобичасто воће, у чији би рад били укључени сви релевантни актери, што подразумева и представнике државе и произвођаче и откупљиваче малине.

Такође, начелно је договорено да се појача контрола извоза малине ради праћења коначне извозне цене, као и да се подрже напори Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Министарства финансија и Одбора за пољопривреду, шумарство и водопривреду Народне скупштине Србије у вези са реконфигурацијом подстицаја из буџета Србије, те да се у потпуности и озбиљно сагледа аграрни буџет државе.

Састанку су присуствовали представници удружења Милутин Живковић испред Савеза "Српска малина" Нова Варош, Добривоје Петровић из Удружења "Микер" Ужице, Зоран Милићевић испред Удружења "Спас" Краљево, затим Миле Радојичић, Милета Пилчевић и Лазар Тодоровић испред Удружења малинара "Виламет" Ариље, Живан Марковић из предузећа "Жилекс – трговина" Ваљево, Драган Томић испред Удружења малих и средњих хладњачара "Бреза" Владичин Хан, Александар Цојић из предузећа "Цоја промет" и Бобан Микић испред предузећа "Алексинац".

У разговору је учествовао и председник Одбора за пољопривреду, шумарство и водопривреду Народне скупштине Србије Маријан Ристичевић.

"Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде чврсто је опредељено да, у сарадњи са произвођачима и откупљивачима малине, другим државним органима, као и научним институцијама у области воћарства, приступи изради дугорочне стратегије о малинарству, са циљем да пружи подршку како малинарима, тако и хладњачарима, да удруженим и заједничким напорима остваре успех на врло захтевном и изазовном европском и светском тржишту малине", наводи се у саопштењу.

Да подстимо, претходно је договорено да цена малине у откупу буде 250 динара, а да се зарада од извозне цене дели између хладњачара и произвођача у односу 40 према 60 у корист пољопривредника.

петак, 21. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије