Читај ми!

Момировић за РТС: Све је могуће, па и веће поскупљење кафе - држава прати колебања на тржишту

Јапанске компаније последњих година инвестирале у Србију око 500 милиона евра. Министар Томислав Момировић рекао је за РТС да очекује потписивање споразума о заштити инвестиција у наредних годину и по дана. Интензивно се преговара са Египтом о слободној трговини, напомиње Момировић. Живимо у специфичним временима, цена нафте скаче, не смемо да искључимо ниједан сценарио, одговорио је Момировић на питање да ли ће кафа поскупети за 50 одсто, како пишу медији.

После четири деценије, државно-привредна  делегација Србије посетила је Јапан. Јапанске компаније у овом тренутку запошљавају 4.000 људи у Србији. Хоће ли бити нових инвестиција из ове државе, шта ће се из Србије извозити у Јапан, на ком нивоу су цене у продавницама у Србији, хоће ли поскупети кафа, како преносе медији, нека су од питања за министра Момировића у Дневнику РТС-а.

Министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић потврдио је да ће бити нових инвестиција из Јапана.

"Примила су нас у Јапану три министра, што је према мом мишљењу, од великог значаја. Србија је релативно мала држава са 6,5 милиона становника а Јапан је четврта најјача економија на свету. И три министра да препознају Србију, да одвоје време, да се виде са нама, да разговарамо о заиста широком спектру ствари, о врло конкретним стварима - направили смо неки план за наредне месеце и године“, каже Момировић.

Јачање институционалног оквира сарадње

Говорећи о конкретним примерима сарадње, Момировић напомиње да, пре свега, мора да се ојача институционални оквир сарадње.

"Врло брзо крећемо у преговарање, онда и потписивање споразома о заштити инвестиција у наредне две године. Желимо још више да се афирмишемо, да још више будемо препознати на том тржишту, да привучемо још више инвестиција. То је фантастична земља, много компанија, неке су дошле у претходним годинама“, најавио је Момировић.

Трговинска размена са Јапаном да буде милијарду евра

Министар Момировић каже да је српска делегација имала састанке с највећим компанијама у Јапану.

"Са Мицубишијем, затим Такедом с којим радимо Био4 кампус. Отприлике, јапанске компаније инвестирају око 100 милиона евра годишње. Наша трговинска размена је око 330 милиона евра. Ми морамо да направимо такав план, да у наредних неколико година трговинску размену подигнемо на милијарду евра. Да инвестиције са ових 500 милиона подигнемо на две милијарде. Да нема 4.000 запослених у јапанским компанијама, него да има 20.000“, каже министар.

Највљује да у октобру долази велика пословна делегација из Јапана, предвођена њиховом пословном заједницом, односно организацијом Џетро.

"Очекујемо да ћемо у наредних годину и по дана имати нове посете на највишем нивоу. Очекујемо да потпишемо, мада је пракса да то траје и пет година, тај споразум о заштити инвестиција у наредних годину и по дана и да имамо резултате“, навео је Момировић.

Зашто је Србија занимљива

Момировић каже да је Србија носилац економског развоја у региону, фактор стабилности, мира и просперитета.

"Нема ничега у југоисточној Европи данас без Србије. И оваква политика се није водила никада. Сигурно не претходних 50-60 година“, истиче Момировић.

О Споразуму о слободној трговини са Кином

Првог јула ступа на снагу Споразум о слободној трговини са Кином. Министар каже да је то невероватна шанса за нашу земљу.

"То је јединствена шанса. То је ексклузивна шанса за наше компаније, јер ће ту прилику имати само компаније из Србије. И јапанске компаније су заинтересоване за то. И немачке компаније су заинтересоване“, подвукао је Момировић.

Сматра да је Србија спремна за то. "Мислим да ћемо имати прве позитивне ефекте следеће године. Оно што је важно, да наше компаније наставе да инвестирају у то тржиште. Да наш извоз са милијарду и двеста милиона евра скочи на преко две милијарде у наредних три-четири године. То је кључно“, додаје Момировић.

Шта прво иде пут Кине

Момировић набраја да пут Кине прво иду сировине, односно руде, пољопривредни производи, сушено воће, у чему је Србија најпрепознатљивија, пре свега у Азији, а између осталог и у Јапану.

Ту је потенцијал заиста велики, ту је прехрамбена индустрија, ту је наравно и машинска индустрија, фармацеутска индустрија. Сви ти производи ће се без царина извозити на кинеско тржиште. Ја мислим да је то ексклузивна ствар за наше компаније у Европи, каже Момировић.

Преговори са Египтом о споразуму о слободној трговини

Министар Момировић је рекао да се интензивно преговара са Египтом око споразума о слободној трговини.

"Очекујемо да у наредних месец дана затворимо сва та осетљива питања. Он (споразум) ће бити јако афирмативан, јако стимулативан, пре свега за нашу пољопривреду. Потребна нам је политичка подршка. Египат је земља од преко 100 милиона становника“, каже Момировић.

"Све ово радимо да бисмо достигли наш жељени циљ - да 2027. просечна плата буде 1.400 евра, да просечна пензија буде 650 евра, јер то дугујемо нашим грађанима. Економија је најважнија ствар“, каже Момировић.

О поскупљењу кафе

Медији су јуче пренели да од 1. јула поскупљује кафа за 50 одсто у малопродајним објектима.

"Нема никакве сумње да постоји криза када причамо о логистици, када причамо о Вијетнаму, Индонезији, где се производи кафа. С друге стране, у Бразилу и Јужној Америци имају другачије изазове. Делује да ће тако бити. Али ми живимо у специфичним временима. Ми не живимо у редовним временима. Ми живимо у непосредном ратном окружењу“, истиче Момировић. 

Додаје да цена нафте поново скаче, а да је цена струја за сада стабилна, иако је и то изазов дугорочно гледано, јер постројења за производњу у Украјини су практично девастирана.

"Ми не смемо да искључимо ниједан сценарио. Ми озбиљно водимо политику ове државе, озбиљно пратимо све ствари и видећемо. Цена кафе је данас између 150 динара и 190 за 100 грама. Пратићемо ситуацију“, каже Момировић.

Одговарајући на питање да ли би цена могла да достигне 300 динара за 100 грама, Момировић каже да у овом тренутку не знамо шта би могло бити.

Помно пратимо колебања

Према његовим речима, нема сумње да постоје колебања на глобалном тржишту.

"Држава ће помно пратити да ли ће те изазове који су на глобалном тржишту, искористити малопродајни ланци да заједнички подигну цене. То наравно нећемо дозволити. То ћемо у старту спречити. Објективне околности не можемо да игноришемо. Ово је тржишна економија. Ми се не враћамо у прошлост. Напротив, идемо ка већим платама, ка већим пензијама. Водићемо рачуна као што смо водили и у претходним годинама", закључио је Момировић.

среда, 26. јун 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару