Читај ми!

Јапан унапређује сарадњу са Србијом и отвара врата ка централној Европи

Државно-привредна делегација Србије се другог дана боравка у званичној посети Јапану, састала се са министрима економије, трговине и индустрије, и министром образовања, спорта и науке. Разговарали су и са представницима компанија које већ послују у нашој земљи, "ИТОЧУ" и "Мицубиши".

Више је аспеката у којима може да се унапреди сарадња Јапана и Србије, потврђује министар економије, трговине и индустрије Јапана, на првом састанку са српском делегацијом у економској мисији у последњих 40 година.

"Србија нам је привукла пажњу јер је видимо као врата ка централној Европи, то је један од разлога зашто желимо да остваримо дубљу сарадњу са вама и да се унапреди сваки аспект који је могућ", каже министар економије, трговине и индустрије Јапана Кен Саито.

Министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић каже да је српска делегација била заинтересована да побољшам пласман српских производа – "на овом фантастичном тржишту ми желимо да видимо што више, пре свега пољопривредних производа, овде у Јапану".

Истиче да Србија током године извози у Јапан производе у вреднсти од око 90 милиона евра годишње.

"Желимо да видимо да та цифра врло брзо пређе износ од 200 милиона евра", каже Момировић.

Продубљивање односа на више аспеката

Најављено је продубљивање научне сарадње, као и организовање другог међународног комитета на тему науке и технологије.

"У Србији постоји све веће и веће интересовање наших научника и на факултетима, али и на научним институтима да се придруже Јапану у смислу да остваре сарадњу или да продубе сарадњу и мислим да то као министарство треба да подржимо", објашњава министарка науке Јелена Беговић.

Министарка привреде Србије Адријана Месаровић наглашава да је закључење низа аката – неопходан предуслов за подизање сарадње са Јапаном на виши ниво.

Очекује почетак конкретизације и детаљније разговоре кроз инцијативу за поновно отварање канцеларије Џетро у Србији.

"Мислимо да је то од посебног значаја, а то је јапанска организација која се посебно бави спољном трговином и која у многоме може помоћи компанијама које послују у Србији и даље успоставити и ојачати сарадњу између Републике Србије и Јапана", каже министарка Месаровић.

У Србији тренутно послује око 20 јапанских компанија које запошљавају око 4.000 људи, а само у протекле три године из Јапана у Србију је уложено, директним инвестицијама око 420 милиона долара.

уторак, 18. јун 2024.
31° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије