Читај ми!

Привредна делегација Србије путује у Токио – како послују јапанске фирме у нашој земљи

Привредна делегација Владе Србије, први пут од 1987. године, у званичној посети на високом нивоу боравиће у Токију. Низ састанака са јапанским званичницима и посете компанијама којима је циљ унапређење привредне сарадње са том земљом. Јапанске корпорације у Србији тренутно запошљавају више од 4.000 људи.

Јапан је друга земља у свету по броју инвестиција, после Сједињених Држава. Према последњим подацимa, директне инвестиције у Србији до 2024. достигле су 800 милиона евра. Јапанске компаније највише су уложиле у дуванску, машинску, аутомобилску и хемијску индустрију. ИТ сектор, сагласни су из Привредне коморе, нови је потенцијал.

"Оне поред високих стандарда доносе и ново знање и нове технологије, јер и нас гледају као место повезивања Истока и Запада, да смо добри не само логистички, већ и да имамо заиста добру радну снагу, образован кадар, а захваљујући нашим стручним факултетима, универзитетима", каже Јована Мајсторовић из Привредне коморе Србије.

"Нидек" – сарадња јапанских и домаћих стручњака

О одличној сарадњи са јапанским стручњацима сведоче и запослени у компанији за производњу електричних мотора "Нидек" у Новом Саду.

"Могу да кажем да сам задовољна тиме што радим у 'Нидеку', пружају нам доста могућности посебно нама младим инжењерима за напредовање, много тога можемо да научимо", истиче Драгана Ковачевић, процесни инжењер.

"Није напорно, све је роботизовано, линија иде, радимо на 15, 20 секунди тако да имамо времена да прегледамо комаде и да испоручимо купцу квалитетне производе", додаје Слађана Крајина, оператер у производњи.

Искуство јапанског "Нидека" у Србији пример је за корпорације заинтересоване за нова улагања. Извозном оријентацијом позиционирале су Србију у центар битних стратешких индустрија у Европи и свету.

"Дошли смо у Србију 2021. године. Након истраживања, започели смо изградњу фабрике у децембру 2022. и за мање од десет месеци ова зграда била је спремна за почетак производње. Презадовољан сам брзином и развојем компаније, зато и позивам колеге из Јапана да дођу код нас", поручује Јашуки Кавасака, генерални директор "Нидека" у Србији.

Ускоро нова запошљавања у "Нидеку"

Kао предност инвестирања у Србији, челници "Нидека" наводе развијену инфраструктуру, познавање енглеског језика, стручност запослених и инжењера. Само у првој години пословања произвели су више од милион електро-мотора.

"Тај обим производње и запошљавања ће значајно да расте у наредном периоду, тако да већ у наредној години очекујемо око три милиона произведених јединица и то неће бити могуће остварити са тренутним бројем запослених којих је 220, већ очекујемо да до краја године имамо око 300 запослених у нашој компанији", истиче Иван Милановић, директор фабрике "Нидекa" у Србији.

Kрајем године почињу радови на проширењу производног погона са нових 16.000 метара квадратних.

недеља, 30. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару