Читај ми!

Топличке колачаре, котулаче – да ли сте пробали чипс од зукве

Топлица је изузетно богата аутохтоним сортама воћа које се гаји на том подручју стотинама година уназад. Један од чувара традиције је професор воћарства на Топличкој академији, који на свом имању има више од 30 старих сорти јабука и 20 врста крушака и трешања које је сам калемио.

Драган Оровић калемарством се бави више од 30 година. На овај начин сачувао је аутохтоне сорте јабука у родном селу Ргају, на обронцима Видојевице.

"Најкарактеристичније су шуматовка, шарунка, будимка, јонатан стари, па ту имам некакве кожаре, колачаре, котулаче, значи има 33 старe сортe", каже проф. Драган Оровић из Прокупља. 

Калем гранчице крушака и трешања доносио је са Радана, Голије и из Шумадије, па на својој плантажи има и голијску лепотицу раданку и његову омиљену зукву.

"Неко је поистовећује са дивљом јабуком. Међутим није, она је калем, она роди одлично. Ја имам око 300 и нешто стабала. Наравно, мени је идеја да правимо јабуково сирће. Покушали смо нешто да радимо, сушимо те јабуке и могу вам рећи да смо од те сорте добили фантастичан чипс", каже професор Оровић.

Драган, а и његови малобројни горштаци, не размишљају о комерцијализацији, без обзира на добре услове и повољне подстицајне мере које држава даје за органску производњу.

"Пољопривредни произвођачи треба да се јаве нама да их што више упутимо у сам процес сертификовања и наравно и у остале детаље, као што су избор положаја терена, локалитет, одабир сорти, како би им та производња била што лакша", каже Александар Петковић, градски већник за пољопривреду.

"Ми немамо тржиште за ове сорте, прво зато што народ то и не познаје, друго неке које познаје, ми нисмо доступни тржишту, не можемо ни да дођемо, ни да нам дођу возила, пут је у врло лошем стању", каже професор Драган Оровић.

Готово сва планинска села у Топличком округу, где су одлични услови за бављење органском производњом, немају добре путеве, због тога је већина мештана напустила ове крајеве.

субота, 23. новембар 2024.
0° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње