Читај ми!

Рачуница за празничну трпезу – тешко је уштедети, али потрошачи имају неколико савета

И месаре и зелене пијаце су добро снабдевене, али празнични ручак, било постан или мрсан, неће бити јефтин. Поготово, јер многи продавци користе прилику да подигну цене. Потрошачи сматрају да се не може уштедети скоро нигде, јер све има други квалитет. Други пак истичу да се може уштедети ако људи сами спремају, или ако не бацају храну. Каква је рачуница?

Три велика празника и различите трпезе – посна, мрсна, плус по обичају, јагњетина за Ђурђевдан.

"Има куповине, доста људи је узело и отишло на пут. И биће ових дана, сигурна сам", очекује Наташа Томић из месаре на пијаци "Ђерам".

Додаје да се снабдевају са домаће фарме. “Домаћа је производња, ништа увозно", истиче Томић.

Славољуб Филиповић наводи да је печена риба скупља од свеже за 30 одсто, и да људи купују и скупљу и јефтинију, без правила.

Посно или мрсно, (ни)је свеједно

Плате су стигле, пензије су потрошене, па од веште домаћице или искусног набављача зависи колико ће се трошити.

Посно или мрсно, скупо је, кажу многи. Једни оцењују да је свеједно, а други да је пост јефтинији, јер је месо ипак скупље.

Ручак не може бити без килограма шарана или свињске шницле. Кад саберете прилог, супу и колач, без предјела, потребно је око 3.500 динара за четворочлану породицу.

Има и знатно скупљих врста рибе, које су већ спремљене, али и готовог печења, па је ручак скупљи и до 1.500 динара. Тешко је уштедити.

Тешко је уштедети, али потрошачи имају неколико савета

Потрошачи сматрају да се не може уштедети скоро нигде, јер све има други квалитет. Други пак истичу да се може уштедети ако људи сами спремају, или ако не бацају храну.

Најбоље је, кажу, ићи у госте. Али треба издвојити за бензин, путарину и поклоне. Ипак, приуштићете одмор у природи и друштво родбине.

Можете поручити готово јело или да ручате у кафани. Око 10.000 динара је само један ручак за четворо.

Кад се кува код куће, остане бар за сутрадан. Познати смо по томе што за празнике баш трошимо, али и бацамо храну. А никад није време за разбацивање.

недеља, 22. децембар 2024.
7° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње