Читај ми!

Ђедовић Хандановић: Покренута зелена транзиција, нема затварања термоелектрана преко ноћи

Mинистарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић изјавила је на "Копаоник бизнис форуму", да је Србија неповратно покренула процес зелене транзиције, али да морамо да будемо свесни одређених ограничења. Поручила је да нема говора о затварању термоелектране преко ноћи, јер би то угрозило снабдевање грађана и привреде и довело нашу земљу у енергетску зависност.

Дубравка Ђедовић Хандановић је на панелу "Пут ка енергетској транзицији" истакла да је започети и процес трансформације ЕПС-а и других великих државних енергетских предузећа који ће бити настављен, како би се кроз реформе увело професионално управљање и већа ефикасност њиховог пословања.

"Успели смо да преокренемо причу и променимо контекст и регулаторни оквир, као и да покренемо неповратан процес зелене транзиције у нашој земљи. Али, морамо одговорно то да радимо и будемо свесни ограничења и полазне позиције, која је ипак незахвална по питању нашег енергетског микса, јер се више од 60 одсто ослањамо на енергију из угља", навела је Ђедовић Хандановић.

Поручила је да је циљ да се убрзао енергетска транзиција, али на одговоран начин, како тај процес не би ишао на уштрб енегетске независности и стабилности.

Нагласила је да се транзицијом не сме угрозити снабдевање енергијом.

"Не можете да затворите термоелектране преко ноћи, јер онда морате да увозите енергенте, а не знате шта може све да се деси и какве ће бити цене на тржишту. Ако се искључиво определите за обновљиве изворе енергије онда постајете зависни и излажете тржишним ризицима грађане и привреду", указала је министарка.

четвртак, 30. мај 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије