Читај ми!

Kосовски божури – заједнички бренд за пољопривредне производе са КиМ

Прошле године на Kосову и Метохији регистровано је 6.794 пољопривредних газдинстава. Пројекат под називом "Косовски божури" има за циљ да обједини све производе са КиМ који би се продавали на територији централне Србије а могли би да се и извозе.

Председница Друштва аграрних економиста проф. др Тања Бранков каже за РТС да су уз подршку Канцеларије за KиМ и Економског факултета у Kосовској Митровици, представници ДАЕ обишли газдинства која имају потенцијал да под заједничким именом производе и продају своје производе на територији централне Србије а да је циљ и извоз.

"Припрема се и пројекат донација које би помогле некомерцијалним газдинствима да опстану, као и програм подршке за чуваре традиције на Kосову и Метохији који одгајају старе, аутохтоне сорте говеда, воћа и поврћа", наглашава Бранковљева.

Тамошњи произвођачи посебно су поносни на вина али и на шарски сир. За килограм те делиције, употреби се десет литара млека крава и оваца које су пасле на Шар планини.

Уколико овај пројекат заживи, кажу стручњаци то би био врхунски пример економског патриотизма.

Kуповином таквих производа, потрошачи не добијају само врхунски производ већ и сатисфакцију да помажу останак и опстанак пољопривредних произвођача у јужној српској покрајини.

среда, 29. мај 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије