Изградња нове термоелектране у Костолцу у завршној фази, повећаће производњу струје за седам одсто

Ова година је важна за електроенергетски систем Србије. После готово четири деценије, у рад ће ући нова термоелектрана – "Блок Б3" у Kостолцу, која ће у ЕПС-овом систему повећати производњу струје за седам одсто. А што је још значајније – и "ТЕНТ А" коначно добија еколошко постројење за одсумпоравање димних гасова.

Нова термоелектрана "Блок Б3" у Костолцу снаге је 350 мегавата. Угљем ће се снабдевати са копа Дрмно. Њену градњу пратили су повремени и оправдани и неоправдани застоји. Али, најважније је да је "Блок 3" сада у завршној фази, односно испитивању свих делова система.

"Добијене су готово све дозволе и мислим да ћемо ове седмице бити у прилици да покренемо Блок и тај енергетски део Блока синхронизујемо на мрежу како би радили даље испитивање свих параметара блока и створили услове за некакав следећи корак који би подразумевао пробни рад", каже Душан Живковић, в. д. генералног директора ЕПС-а.

Ресорна министарка је истакла да је та термоелектрана грађена по најмодернијим еколошким стандардима.

"И за нас пре свега подразумева додатну базну енергију која нам је битна, без обзира на сав развој зелене енергије. Нама је базна енергија и даље кључ и то постројење је вредно 618 милиона евра и биће готово у наредним месецима", навела је министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић.

Погон одсумпоравања од априла и у ТЕНТ-у

Предност костолачких термолектрана је што већ три године имају погон одсумпоравања. То еколошко постројење је пресудно за рад термолектрана, јер смањује емисије штетних гасова, а имаће га и обреновачке термолектране. Следеће године биће завршено у "ТЕНТ-у Б", а већ од априла ове године, погон одсумпоравња вредан 220 милиона евра прорадиће у "ТЕНТ-у А".

"У термолектрани 'ТЕНТ А' већ су тестирања почела и већ се од отпада произвео први гипс прошле недеље, где смо показали да је пројекат на добром путу да се заврши у року који је постављен, а то је крај марта. Завршетком овог пројекта ћемо смањити димне гасове, односно емисију њихову чак 10 пута", навела је министарка.

Стручњак за енергетику Жељко Марковић напомиње да је то део регулативе Европске уније која је још 2001. почела са Директивом о великим ложиштима, а замењена је 2015. Директивом о индустријским емисијама.

"У складу са тим законским прописима они објекти код којих је неисплативо да се уради одсупоравање, имали су неки рок да раде или да изађу из погона што се и десило са великим бројем. Завршетком тих пројеката ми ћемо се ускладити са тим директивама о емисијама", додао је Марковић.

Ти пројекти су важни, доприносе електроенергетској стабилности, јер термоелектране сагоревањем угља и даље земљи обезбеђују готово 70 одсто струје.

четвртак, 18. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару