Боровчанин: Експо 2027 – за понос и генерацијама које долазе

Експо 2027 је догађај који се дешава једном у деценији, и Београд ће 90 дана бити место глобалних сусрета на пољу економије и политике, рекао је за РТС генерални директор предузећа "Експо 2027 Београд" Душан Боровчанин.

Експо 2027 биће глобални догађај – на последњој изложби у Казахстану учествовало је 118 земаља, а на светској изложби у Дубаију чак 187, ипак, то није оно што опредељује њен значај, каже Душан Боровчанин.

"Овакав догађај се неће поновити у скоријем периоду у нашој земљи. Указана нам је велика част, као земљи и као друштву", рекао је у разговору за РТС генерални директор предузећа "Експо 2027 Београд" Душан Боровчанин.

Требала нам је храброст да то можемо

Учествовао је и у представљању Србије као кандидата за овај догађај, и каже да је прво требало храбрости и вере да Србија може да добије Експо.

"Људи мојих година и нешто старији одрасли су са осећањем да смо аутсајдери. Друго, осмишљена је добра тема, што је привукло пажњу у старту. Људи који су радили на томе годину и по дана уложили су велики труд што је уродило плодом. Ми смо били занесењаци који маштају, али то је за све нас било непроцењиво искуство", навео је Боровчанин.

Експо је, како каже, пре свега прилика коју наша земља треба да искористи најбоље што може за себе.

"У економском смислу имамо могућност да неке велике компаније преселе своја представништва код нас, а ми то треба да искористимо да ту и остану. Овде ћемо више од 90 дана имати живе и економске и политичке сусрете и дијалог", истиче генерални директор предузећа "Експо 2027 Београд".

Тим Експа треба да испоручи један комплексан пројекат, међутим, како каже Боровчанин, постоји велики ентузијазам и сигуран је да ће успети.

Очекује се око 4,5 милиона посетилаца, што је, како сматра Боровчанин, конзервативна процена.

"То је тренутна процена о броју посетилаца, али очекујем далеко више. Само у изложбеном смислу неће вам бити довољан дан да све сагледате, а у програмском смислу верујем да ће и Београђани долазити у више наврата током трајања манифестације.

Да нам деца буду поносна на оно што смо створили

Прва осећања када је објављено да ће Србија организовати Експо 2027 била су срећа и понос, каже Боровчанин.

"Био сам у шоку, али је то био прелеп дан. Тамо је било 180 земаља и сви су дошли да нам честитају, и та пружена рука је најлепши осећај који се памти. Лично желим да наша деца не расту са осећајем инфериорности као ми, и да буду поносни на оно што смо створили", рекао је у разговору за РТС генерални директор предузећа "Експо 2027 Београд".

Расте интересовање за некретнине у Сурчину

У Сурчину је цена квадратног метра почела да расте још када је најављена изградња националног стадиона у том делу града. С почетком изградње комплекса Експо 2027. расте потражња за куће и земљишта, али и станове.

Због отварања деонице пута "Милош Велики" од Новог Београда до Сурчина, доласка бројних страних компанија које су овде отвориле погоне, а сада и изградње националног стадиона и комплекса Експо 2027, ова београдска општина постаје све популарније место за живот.

субота, 06. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару