Професор Ђуричин: Геополитика се у Давосу увек појављује када економија проклизава

Главна тема Економског форума који почиње у Давосу биће геополитика, оценио је за РТС професор Економског факултета у Београду Драган Ђуричин. Истакао је да је Давос место на којем се окупљају људи који имају шта да кажу и шта да предложе како би дошло до некаквог консензуса у правцу тражења решења. Оценио је да је важно да се председник Србије Александар Вучић нађе на том значајном скупу, као председник једне мале континенталне земље, која има геополитичке проблеме.

Професор Економског факултета у Београду Драган Ђуричин рекао је за РТС да ће централна тема овогодишњег Економског форума у Давосу бити геополитика.

"То је последица чињенице да светска економија није у стању да расте по одрживој стопи, да смањује сиромаштво и да решава главне структурне неравнотеже које су везане за социјално-економски систем, економски неолиберализам, као и за друге неравнотеже које се јављају у физичком систему и у биолошком систему", рекао је професор Ђуричин.

Истакао је да је једна од великих неравнотежа и нестанак биљних и животињских врста, па се поставља питање шта ће људи, којих је све више, јести у блиској будућности.

"Геополитика се увек појављује када економија проклизава и то се дешава последњих 20 до 25 година са индикацијама, а од 2008. до данас веома интензивно и убрзано", навео је професор Ђуричин.

"Многи ће оценити да се светска привреда налази у кризи са дуплим дном"

Професор Ђуричин је напоменуо да ће многи оценити да се светска привреда налази "у кризи са дуплим дном".

"С тим да је једно дно висока инфлација, друго дно је рецесија, тако да се ми налазимо у стагфлацији. Без промене парадигме економије, а то значи без зелене транзиције према одрживој економији која води рачуна о ограничењима природе, а не о личним интересима акционара, нема бољитка", истакао је професор Економског факултета.

Професор Ђуричин је рекао да самит у Давосу многи без разлога нападају да је место на којем се окупља елита која тамо долази да се проведе.

"Уместо да се размишља о томе да је Давос место које већ 54 године у континуитету сакупља доносиоце одлука и људе који утичу на одлуке као што су разни научници и политичари како би се нашла решења за нарасле социјалне, економске и политичке проблеме", навео је Ђуричин.

Оценио је да је Давос место на којем се окупљају људи који имају шта да кажу и шта да предложе како би дошло до некаквог консензуса у правцу тражења решења.

Председник Вучић од данас у Давосу

У Давосу ће од данас до 19. јануара боравити и председник Србије Александар Вучић. Учествоваће на сесији Дипломатски дијалог на тему Западног Балканa, а планирано је и присуство председника на панелима Враћање вере у глобални систем и Изградња Европе будућности, као и учешће у дискусији на тему Ново евроазијско свитање.

Планиран је и низ билатералних сусрета са светским и европским званичницима, као и бројним представницима међународних организација, финансијских институција и водећих глобалних компанија.

Професор Ђуричин је рекао да је важно да се председник једне мале континенталне земље, која има геополитичке проблеме, нађе на том значајном скупу.

"Да бисмо наметнули нашу агенду, мислим да је прилика и привилегија учествовати на таквом скупу и, колико знам, председник Србије откад је почео да учествује на форуму у Давосу, он сваке године на њему учествује међу ових тридесетак најважнијих политичких лидера, иначе учествује око 3.000 делегата из 120 земаља", рекао је Ђуричин.

понедељак, 01. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару