Економски форум у Давосу постаје све више политички - колико је реално да се "обнови поверење"

Самит у Давосу званично почиње сутра под слоганом "обнова поверења". Професор Небојша Савић каже за РТС да ће Србија имати прилику да наметне неке своје пројекте онима који то могу да финансирају. То је заиста скуп економске и политичке елите, рекла је Радојка Николић, наводећи да Давос никада није решио ниједан проблем у свету, а слоган форума назвала циничним.

Светска елита обува чизме за снег и креће пут швајцарског планинског одмаралишта. Самит у Давосу званично почиње у понедељак, а најважнији састанци очекују се средином недеље.

Доћи ће, према најавама, наутицајније светске личности, представници више од 100 влада и више стотина представника пословног света.

Светски економски форум у швајцарском скијалишту одржаће се, како каже предедник овог форума, у најкомпликованијем геополитичком моменту до сада. 

Уредница магазина "Бизнис" Радојка Николић рекла је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, да се форум у Давосу одржава у компликованим и економским и политичким оквирима због тога што још траје период опоравка од короне и уз све друге проблеме који су се у међувремену створили.

Реч је о инфлацији, задуживању земаља, повећању каматних стопа, покиданим ланцима снабдевања, па до политичких тензија које су у свету ове године, пре свега, обележене изборима.

Обнова поверења и цинизам

"Никад се није догодило да ће готово половина становника земаљске кугле изаћи на различите облике гласања - од парламентарних до председничких избора, као што су  избори у Америци, избори у Русији за председника, па парламентарни избори у Индији", каже Николићева.

Овај форум је назван - обнова поверења и истовремено на известан начин то представља и својеврстан цинизам, с обзиром на то да лицемерје углавном влада светом, обнова поверења звучи заиста цинично, истакла је Николићева.

Може ли све оно што се договори у Давосу реално да утиче на свет

Професор Небојша Савић каже да је Светски економски форум у ствари место где се сусрећу политичари, економисти, инвеститори - они који уносе нове трендове, велики је број панела, много дискусија и увек се ту издвоје две линије разговора.

"Један је политички, који је најатрактивнији, долазе светски лидери или се укључују онлајн, тако да ће и ове године бити присутни, да кажемо условно сви”, каже Савић.

Амерички председник Бајден неће бити присутан, а Кину ће представљати премијер. 

Према његовим речима, ту ће бити прилика да видимо шта у политичком смислу “велики“ мисле, а и "мањи“ ће имати прилике да искажу своје мишљење.

"Значи, имаћемо тај аспект који је јако важан због тога што је општа карактеристика светске привреде да је дефрагментирана, како то каже Светска банка - имамо јаке поделе. Други важан сегмент скупа, поред још неколико, ће бити економски. То је прилика да се сусретнете са најпознатијим, најмоћнијим и најутицајнијим инвеститорима. И да онда земље као што је Србија, које су средњег нивоа развијености, имају прилику да разговарају и да наметну, односно лансирају неке своје пројекте онима који могу то да финансирају”, напоменуо је Савић.

Има ли простора за оптимизам

Прошле године на самиту је доминирала тема рата у Украјини. Ове године се очекује да се разговара о Гази. Поставља се питање има ли простора за оптимизам и да ли ће прогнозе бити мало боље.

Радојка Николић каже да што се самог Давоса тиче, она га посматра као један скуп елите.

"То је заиста скуп економске и политичке елите. Међутим, ако погледате учинак, Давос никада није решио ниједан проблем у свету који се разматрао. Почев од саме идеје, 1971. године кад је основан - поправити стање света. Ово је 54. форум, боље да га нису поправљали, јер је стање сваки пут све горе. Друго, процене су им лоше, јер ниједну кризу нису најавили. Чак и онда када је криза била пред вратима, да не помињемо кризу из 2008. године, или корону из 2020. године. Давос се завршава тада до 24. јануара кад већ имате прве назнаке короне и у Кини крајем децембра претходне године. Већ је експлодирала у фебруару те године. У Давосу се прича о неким потпуно другим темама", подсетила је Николићева.

Такође указује да учесници нису ни наслутили могућности које ће направити корона.

Скуп првенствено за представнике компанија који не штеде новац

Давос је, како каже, платформа која је добра за елиту која се нађе у Давосу и за оне који лобирају за решење својих проблема.

Првенствено је за представнике компанија који не штеде новац, ако немате позивницу, улазница за Давос кошта око 24.000 швајцарских франака. Они имају око 1.400 спонзора компанија, чије су годишње чланарине од 60.000 до 600.000 швајцарских франака, напоменула је Николићева.

"Највећи број људи долази приватним авионима. Дакле, реч је заиста о једном елитистичком скупу", навела је она.

Професор Савић закључује да Светски економски форум, поред тога што носи назив економски, постаје све више политички, а Николићева додаје да се неоправдано зове економски форум.

недеља, 07. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару