Читај ми!

Завршени сви радови на гасном интерконектору Србија–Бугарска, омогућено снабдевање гасом из Азербејџана

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић обишла је гасни интерконектор Србија–Бугарска и саопштила да су завршени сви радови на том стратешки значајном пројекту за Републику Србију. Тиме ће се омогућити сигурније и стабилније снабдевање гасом из различитих извора, посебно из Азербејџана, поручила је министарка. Указала је и на значај ове интерконекције за гасификацију југоисточног дела Србије.

Из Министарства енергетике је саопштено да је гасовод Србија–Бугарска први велики пројекат у енергетици који је завршен на време, за 12 месеци.

"Пре само годину дана смо започели радове и за 12 месеци преданим радом изграђено је 109 километара новог гасовода, четири мерно-регулационе станице у Пироту, Димитровграду, Белој Паланци и Нишу, као и једна велика примопредајна станица у Трупалама. Очекујем пуштање гасовода у пробни рад до краја недеље”, рекла је министарка.

Подсетила је да је потписан уговор о интерконекцији са "Булгартрансгасом" и да је потписан комерцијални уговор о снабдевању до 400 милиона кубних метара гаса из Азербејџана до краја следеће године.

"Драго ми је што је председник Србије најавио да ћемо пуштање новог гасовода у рад озваничити билатералним посетама председника Азербејџана Илхама Алијева и председника Бугарске Румена Радева што је важно због јачања односа са овим земљама, а пре свега са Азербејџаном, из кога ћемо се снабдевати са до 400 милиона кубних метара гаса годишње до 2026. године, док се од 2027. те количине могу повећати и три пута", рекла је министарка.

Министарка је указала на то да је гасовод Србија–Бугарска важан и због гасификације југоисточног дела Србије и процеса зелене транзиције.

"Овај гасовод је важан за грађане и привреду у овом делу Србије, посебно за прикључења y Пироту, Димитровграду, Белој Паланци и развој секундарне гасне мреже у Нишу. Ова инфраструктура ће омогућити прикључење привреде и великог броја домаћинстава на гас. У процесу зелене транзиције битно је да имамо сигурно снабдевање гасом, да можемо да пређемо са коришћења угља и мазута на гас који је чистији извор енергије", рекла је Ђедовић Хандановић.

Министарка је додала да овај пројекат јача позицију Србије на гасној мапи Европе, јер гасовод Србија–Бугарска капацитета 1,8 милијарди метара кубних омогућује и транзит гаса из Азербејџана и Каспијског региона до земаља Централне Европе, закључује се у саопштењу.

понедељак, 15. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару