Читај ми!

Потписан Меморандум о изградњи брзе пруге од Ниша до Скопља

Ресорни министри Србије и Северне Македоније потписали су Меморандум о изградњи брзе пруге од Ниша до Скопља, за који ће две земље заједнички затражити средства од Европске уније. Потписивању присуствовали премијери две државе. Премијерка Ана Брнабић поручује да је за све земље у региону повезивање од кључне важности, као и да ће градња ове пруге донети читавом региону другачију будућност. Овај меморандум значи изградњу пруге високих перформанси, истиче Димитар Ковачевски.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић са македонским колегом Благојем Бочварским потписао је Меморандум о изградњи брзе пруге од Ниша до Скопља.

Председница Владе Ана Брнабић, која је присуствовала потписивању меморандума, истакла је да је од кључне важности за све земље у региону њихово повезивање, као и да ће градња пруге Ниш–Скопље донети читавом региону другачију будућност.

"Због тога је агенда повезивања и стварања транспортне заједнице југоисточне Европе са седиштем у Београду у оквиру Берлинског процеса једна од најважнијих ствари које су дефинисане још 2014. године", рекла је премијерка на заједничкој конференцији за новинаре са председником Владе Северне Македоније Димитром Kовачевским.

"Железничка инфраструктура приоритетна"

Поручила је да је железничка инфраструктура приоритетна, као и да је и по транспортној стратегији железнички саобраћај у овом тренутку за Европу, али и читав свет најважнији саобраћај, јер је еколошки најприхватљивији и најефикаснији вид саобраћаја.

Додала је да је Србија посвећена изградњи и унапређењу железничке инфраструктуре у коју су уложена значајна средства.

"Завршили смо брзу пругу између Београда и Новог Сада. До 2024. године завршавамо и деоницу између Новог Сада и Суботице и имаћемо завршену деоницу од Београда и мађарске границе. Очекујемо да до краја 2025. године и мађарска страна заврши своју деоницу између Будимпеште и границе са Србијом. Настављамо даље инвестиције у сарадњи и партнерству уз огромну финансијску подршку и кроз грант средства и кроз кредите. Настављамо да улажемо и у железнички Коридор 10 модернизацијом пруге између Београда и Ниша", истакла је Брнабићева.

Премијерка је рекла да је последњих неколико месеци разговарано о деоници до Скопља, за коју је данас потписан меморандум о сарадњи, а да ће у наредном периоду бити формирана заједничка радна група и дефинисан јасан акциони план.

"Након тога инвестираћемо и даље у железнички Коридор 10 до Скопља. Након тога од Скопља настављамо да разговарамо и са партнерима из Грчке за пругу до Солуна и до Атине, што је за Србију од изузетно велике важности. Уколико ово успемо да урадимо на брз и ефикасан начин имаћемо и огромне бенефиције и за привлачење додатних страних директних инвестиција и у Србију и у Северну Македонијху, али и директно ћемо имати добар утицај на БДП од транспортних услуга", појаснила је Брнабићева.

"Где немате путеве и пруге, немате ни размену младих, ни било какво повезивање"

На питање новинара колико је важно повезивање за земље Западног Балкана и колико су важни пројекти попут пруге са Северном Македонијом, Брнабићева је рекла да није реално да инвестирате у будуће повезивање људи, јер где немате путеве и пруге, немате ни размену младих, ни било какво додатно повезивање које гарантује другачију будућност.

"Тако да је и данас у том смислу велики и важан дан, зато што овим не повезујемо ми само Ниш и Скопље, односно Скопље преко Ниша и Београда и Суботице са Будимпештом и даље централом и западном Европом, већ повезујемо читаву Европску унију железничким коридором до Солуна, па Атине и наравно луке Пиреј. То значи потпуно другачију будућност за овај део света, односно овај део Европе", указала је премијерка.

Нагласила је да је Србија већ доста урадила по том питању. "Ми смо много урадили и завршили смо путни Коридор 10. Потпуно повезивање између Србије и Хрватске, али и Мађарске и Србије, читавом дужином Србије, и доле јужни крак до границе са Северном Македонијом и источни крак са Бугарске. Настављамо повезивање изградњом ауто-пута 'Милош Велики' до Пожеге, а онда даље до Сарајева и ка граници са Црном Гором", навела је премијерка.

Додала је да је Србија почела да гради железнички коридор Ниш–Димитровград, додатни железнички коридор са Бугарском и има у плану повезивање са Северном Македонијом и Црном Гором, али и да разговара о железничком коридору Београд–Загреб–Љубљана, који би нас онда додатно повезао са Аустријом и Италијом.

Брнабићева је позвала Димитра Kовачевског да већ од сутра заједно са Србијом крене са припремом промоције Северне Македоније у оквиру специјализоване светске изложбе "Expo" која ће се одржати у Београду 2027. године.

Kовачевски: Брзом пругом преко Ниша биће повезани Београд и Скопље

Премијер Северне Македоније Димитар Kовачевски изјавио је да овај меморандум значи изградњу пруге високих перформанси.

"Овај Меморандум о сарадњи се односи на линију која има крајњи циљ да повеже Атину, Солун, Скопље, Ниш, Београд, Љубљану и Салцбург, са краком за Будимпешту. Kонкретно, говорили смо о деоници Скопље–Ниш–Београд и томе да се повеже са аеродромом у Скопљу. Ради се о прузи која треба да се изгради у дужини од 50 километара на територији Северне Македоније у првој фази", рекао је Kовачевски.

Kако је навео, намера је да на Kоридору 10 буде изграђена комплетно нова брза пруга која ће ићи од Скопља до Солуна и потом од Скопља до Пиреја и Атине.

Kомерцијална брзина ове пруге ће бити најмање 160 километара на час, најавио је Kовачевски.

"У односу на друга питања, Kоридор 10 је заиста важан за нас. Европски коридор и његова реконструкција је неопходна за нас да задржимо конкурентску позицију у региону и да преко пруге развијамо цео регион. Ово је још једна могућност за регионалну иницијативу у којој омогућавамо брз промет роба и услуга, не само преко земаља Западног Балкана, већ и преко земаља Европске уније", изјавио је Kовачевски.

Kовачевски је захвалио премијерки Брнабић и на томе што већ од сутра почињу заједничке припреме за презентацију Северне Македоније на светској изложби "Expo 2027" у Београду.

"Ми смо били једни од оних који су пружили најснажнију подршку Србији да буде изабрана за домаћина те изложбе – као први сусед и као држава са којом нема отворених питања. Наши састанци су увек у пријатељској атмосфери. Kао што видите, после сваког састанка има конкретних резултата од којих корист имају наши грађани и наше компаније", рекао је Kовачевски.

Kако каже, пример за то су признавање диплома, заједничка наплата путарина у Србији и Северној Македонији преко заједничког тага, укидање царинских баријера и баријера које су постојале на граничним прелазима, проширивање граничних прелаза, увођење нових решења којима се олакшава транспорт људи и транспорт робе и комуникација путем трговине услугама.

петак, 05. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару