Мали: Представљамо наше успехе и потенцијале инвеститорима

Министар финансија Синиша Мали састао се у Маракешу са представницима Банке Америка уз присуство инвеститора којима је представио резултате Србије у области финансија и могућности за привлачење нових страних инвестиција, саопштило је Министарство финансија.

Синиша Мали је учествоваона Пленарној седници Одбора за развој Светске банке, а разговарао је и са директором Светске банке за регион коме припада Србија, Домиником Фавреом.

"Интересовање инвеститора је било огромно, никад веће и то је лепа вест за наше грађане. У јануару смо емитовали обвезницу за коју је заинтересованост била десет пута већа од понуде и то се потврђује и данас“, рекао је Мали који присуствује годишњој скупштини Светске банке и Међународног монетарног фонда (ММФ) у Мароку.

Он је истакао да је Србију данас представљао на састанку коме је присуствовало 20 светских финансијских институција и инвеститора који су заинтересовани да раде са Србијом.

"Представио сам све што смо урадили до сада и њима свака бројка говори да смо урадили све што треба будући да нам и даље расте економија, да нам је јавни дуг под контролом, да нам је рекордна запосленост, рекордно ниска незапосленост, рекордне стране директне инвестиције, да нисмо зауставили ниједну инвестицију, да градимо ауто-путеве, брзе пруге, фабрике за пречишћавање отпадних вода, школе и болнице“, рекао је Мали, наводи се у саопштењу министарства.

Србија ће са Кином потписати Споразум о слободној трговини

Он је истакао да у тешким глобалним условима Србија има перспективу јер је буџетом за наредну годину предвиђена стопа раста од 3,5 одсто,.

"То је оно што инвеститори виде и осећају и зато је никада већа заинтересованост за улагање у Србију“, поручио је Мали и додао да ће следеће недеље боравити у Кини где ће бити потписан Споразум о слободној трговини Србије са НР Кином.

То је означио јако важним потезом за Србију који ће, како је рекао, бити додатни аргумент атрактивности и конкурентности Србије.

О улагањима у енергетски сектор

Мали  је затворени Пленарни састанак Одбора за развој Светске банке оценио једним од важнијих састанака у Маракешу будући да су њему, како је рекао, присуствовали председница Светске банке, председница ММФ-а, председница Светске трговинске организације, министарка финансија САД-а, Јапана, Индије, Велике Британије и тако даље.

Као најважније, Мали је истакао улагања у зелену агенду, поготово у енергетски сектор и поручио да Србија од почетка енергетске кризе прошле године убрзано ради на диверсификацији извора снабдевања енергентима.

"Завршава се интерконектор са Бугарском како бисмо диверсификовали снабдевање гасом, радимо на физибилити студији изградње новог нафтовода ка Мађарској, да диверсификујемо и снабдевање нафтом, водимо рачуна да унапређујемо наше капацитете и диверсификујемо наше изворе снабдевања. То је инвеститорима веома интересантно као и улагања у обновљиве изворе енергије“, рекао је Мали.

Он је додао да то за Србију, осим сигурности снабдевања струјом и гасом, значи и нова радна места, раст БДП-а, више пара у буџету за плате и пензије.

петак, 02. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару