Мали: Буџет за наредну годину развојни – веће плате и пензије већ од 1. jануара, од инвестиција не одустајемо

Министар финансија Синиша Мали изјавио је за РТС да су предлогом Закона о буџету за 2024. годину планиране веће плате и пензије, али и улагања у капиталне инвестиције. Најављује да ће плате у јавном сектору од 1. јануара следеће године бити веће за десет одсто, а пензије за 14,8 одсто. БДП ће први пут у историји бити преко 70 милијарди евра, док ће јавни дуг у односу на БДП бити 51,7 одсто, поручује Мали. Сматра да је реч о развојном буџету, којим се подиже животни стандард грађана.

Пред Владом Републике Србије на данашњој седници наћи ће се предлог Закона о буџету за 2024. годину. План је да најважнији финансијски пропис буде усвојен у Скупштини до краја месеца.

Синиша Мали је, гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а, рекао да буџет за наредну годину у новијој политичкој историји није био завршен раније – у октобру, истичући да је важно да буде и усвојен на време, с обзиром на предстојеће изборе. 

"Прошлог месеца смо усвојили ребаланс буџета за 2023. годину, који је био позитиван. Више од 60 плус милијарди динара усмерено је ка повећању плата, пензија, исплати једнократне помоћи за мајке са децом… Буџет за наредну годину је наставак те политике", истиче Мали. 

"Буџет апсолутно развојни"

Према његовим речима, предлог Закона о буџету за 2024. годину обухвата повећање плата, пензија, уз капиталне инвестиције.

"Штитимо и унапређујемо животни стандард грађана Србије. То су два основна стуба буџета за наредну годину. Апсолутно је буџет развојни", поручује Мали.

Министар је рекао и да улагања у инфраструктуру доводе и до раста БДП-а, услед чега ће бити и више новца у буџету за плате и пензије.

Напомиње да ће предлог буџета имати и мањи дефицит, 2,2 одсто, што "држи" јавни дуг под контролом.

"Пројекција за наредну годину је да ће нам јавни дуг у односу на БДП бити 51,7 одсто, са свим улагањима. Просек еврозоне је око 90 одсто. Потпуно држимо макроекономску стабилност и чувамо наше финансије, упркос кризама и инвестицијама", тврди министар.

Веће плате и пензије од 1. јанура

Мали додаје да је за наредну годину пројектовано да БДП буде између 74 и 75 милијарди евра што представља, каже, богатство једне земље – вредност свега што произведете.

"Први пут у историји идемо наредне године са преко 70 милијарди евра. Ове године је био између 68 и 69 милијарди, а само десет година раније имали смо 33,4", објашњава Мали.

Министар најављује да ће од 1. јануара наредне године плате бити веће за 10 одсто у јавном сектору, док ће раст пензија бити за 14,8 одсто.

"Јако нам је важно подизање животног стандарда грађана, континуирано, кроз подизања плата и пензија. Од инвестиција не одустајемо. Очекујем да ће посланици Закон прихватити", истиче министар Синиша Мали.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару