Читај ми!

Развој туризма уз бригу о животној средини - прилика за Србију

Светски дан туризма, 27. септембар, Србија је дочекала са рекордним резултатима. Број туриста већи је за 13 одсто, а и њихов боравак у Србији све је дужи. Како даље, како туризам развијати на одрживи начин уз бригу о животној средини. То је тема Светског дана туризма о којој се говорило и на туристичком форуму у Нишу.

У извештају Европске комисије се каже да је у првој половини године Србија имала највећи туристички раст у Европи од чак 27 одсто. Следе Бугарска, Црна Гора и Турска.

"Овај раст не треба да се прихвати здраво за готово јер ако гледамо на нивоу читаве Европе, Европа је на неких 95 одсто туристичког промета у односу на предпандемијску 2019. годину", каже директорка Туристичке организације Србије Марија Лабовић.

Туристичком расту веома доприносе бање, пре свих Врњачка и Сокобања.

"Бање имају преко 30 одсто повећања ноћења домаћих гостију али оно на шта смо нарочито поносни јесте 71 одсто повећање броја иностраних гостију јасно говори о подизању квалитета не само смештајних капацитета него и саме услуге у нашим бањама", каже директор Удружења бања Србије Владан Вешковић.

Визиторски центар у Медијани

Ниш је од ове године у првој петорци домаћег туризма. После десет година Медијана је отворена за посетиоце, а туристичка понуда града и околине све богатија.

"Граду је много помогло то што имамо аеродром и што тренутно имамо 16 дестинација до којих летимо и три чартер лета али помогло је и то што се налазимо на раскрсници путева земаља у региону", напоменула је Адриана Анастасов из Градске већнице за туризам Ниша.

У ресорном министарству најављују помоћ у израдњи визиторског центра у Медијани и велике инвестиције у припреми Експо 2027.

"Инвестиције у туризам се пре свега крећу у том правцу, развијању инфраструктуре али наравно и образовање кадрова пошто је то неопходно да би сачекали све наше госте који ће доћи 2027. у Србију", рекао је помоћник министра туризма Немања Радовић.

Девет еко-кампинг одморишта

Европска унија ће у Западној Србији наредних годину и по финасирати пројекат уживања у природи уз бригу о њој.

"Главне активности на овом пројекту су изградња девет еко-кампинг одморишта у нашој регији који ће бити спојени у један заједнички туристички производ и то ће бити главни резултат овог пројекта", каже директор Туристичке регије Западна Србија Мирослав Рађен.

Док се остале привредне гране последњих година труде да задрже раст, какав такав, за туризам ништа није довољно ако тај раст није двоцифрен.

понедељак, 01. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару