Читај ми!

"Боља цена" од економије до политике

Цене млечних производа, поврћа, меса и житарица имале су највећи утицај на инфлацију од 15,3 одсто, у првих шест месеци. Да би побољшала куповну моћ грађана, држава је преко највећих трговаца снизила цене неких основних животних намирница.

У тржишној економији нема мешања државе у привредне токове – у теорији. У пракси, високе цене хране због климатских промена и рата у Украјини, владе у Европи и региону обуздавају утицајем на трговце да спусте марже на основне намирнице.

Акција "Боља цена" је, кажу стручњаци, пре свега социјална мера за помоћ грађанима са најнижим примањима. О томе колико је била потребна сведочи потражња за произовдима који су снижени у просеку око 40 одсто.

"Тачно је да смо морали да смањимо марже и да је то утицало на профитабилност, али смо препознали иницијативу и напоре државе у борби против инфлације и из тог разлога смо се прикључили овој акцији", каже Јована Томовић из ТП Морава - ДТЛ

"У Србији као да не постоји развијена конкуренција, развијено тржиште и да трговци не разумеју шта значи подела друштвеног терета, кризе, солидарности. Дакле, ми увек причамо да не треба на храни толико зарађивати", рекао је Зоран Николић, потпредседник Националне асоцијације организације потрошача Србије.

И док су многи говорили о томе да се трговци воде економијом похлепе, у Првредној комори кажу да су трговачки профити високи али само номинално. Да су реално умањени за ниво инфлације. Те да малопродаја бележи константан пад промета.

акле, нема простора да се значајније дижу цене ових основних животних намирница које нису сада ценовно ограничене. Наравно да одређене цене могу ићи горе, али то су цене које ће условно речено куповати средња класа или она виша са вишим примањима", рекао је Бојан Станић из Привредне коморе Србије.

И док трговци могу да појефтињење једне групе производа надокнаде поскупљењем других - пољопривредници немају тај луксуз.

Потрошачке цене млечних производа скупље су 40 одсто него у истом приоду лане. За то време, цена млека коју млекаре плаћају пољоривредницима - пада.

"Када је држава увела прелевмане и када је толико тога омогућила млекарама ја добијам информацију с терена да неко и даље уцењивачки откупљује млеко по 34 динара. То је нешто чиме ћу се одмах позабавити", каже министарка пољопривреде Јелена Танасковић.

Месо је поскупело око 18 одсто, поврће 30 одсто, показују подаци Републичког завода за статистику.

И пре него што је почела, акција "Боља цена за народ", склизнула је са економског на политички терен. И док једни кажу: у питању је политички ријалитији за куповину гласова, други кажу то је став глазиране елите која се подсмева најсиромашнијим грађанима. 

Како било, стручњаци кажу да су Боље цене потребне народу, да ће растеретити буџет грађана са најнижим примањима. Сматрају да потражња за повољнијим производима, диктира то да се листа до краја године прошири.

недеља, 30. јун 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару