Читај ми!

Милосављевић: Хрватска вратила српске шљиве иако су пре извоза прошле контролу

Директор Управе за заштиту биља Небојша Милосављевић изјавио је да шљиве из Србије, чија је пошиљка заустављена на граници са Хрватском, због како је наведено опасних пестицида, не може бити анализирана у Србији јер је наложено њихово уништавање.

Небојша Милосављевић је рекао за Танјуг да је инспекција послата код извозника и произвођача и да се резултати очекују данас или сутра.

Шљиве су пре извоза прошле контролу и утврђено је да је производ безбедан, рекао је Милосављевић поводом вести да је јуче кроз систем за брзо обавештавање ЕУ стигла информација о пресретању пошиљке свежих шљива из Србије ка ЕУ јер је садржала опасан пестицид.

"Та пошиљка није враћена код нас, тако да не можемо да је узоркујемо и извршимо упоређивање са оним што смо добили кроз саму нотификацију, већ је наложено њено уништавање. Одмах по добијању те информације послали смо инспекцију и код извозника и код произвођача – два произвођача су продала ту шљиву извознику и практично та њихова шљива чини пошиљку која је пресретнута у ЕУ", рекао је Милосављевић.

Додао је да су узели узорке и дали и на анализу. Сада чекају резултате.

"Прелиминарни резултати говоре да нису пронађени остаци средстава за заштиту биља", рекао је Милосављевић за Танјуг.

Пре извоза ове пошиљке извршено је узорковање и испитивање у акредитованој лабораторији и, како каже, утврђено је да је по свим параметрима производ безбедан, односно усаглашен са правилником о средствима за заштиту биља.

Лабораторијска анализа пре сваке пошиљке ка ЕУ

Милосављевић је рекао да се и даље врше контроле, односно да овај систем наводи на то да се подигне ниво контроле.

"После оног првог налаза у брескви недавно, подигли смо те наше захтеве када је у питању извоз ка Европској унији, пре сваке испоруке оваквих пошиљака мора да се уради лабораторијска анализа и да то буде на још већем нивоу. Сада фитосанитарна инспекција узима узорак од сваког произвођача односно извозника, и тек онда на основу позитивне лабораторијске анализе, када утврдимо да је производ безбедан, онда шаљемо у извоз", рекао је Милосављевић.

Од истог извозника и истих произвођача, додаје Милосављевић, још једна пошиљка је упућена ка ЕУ, два дана касније.

Каже да је ова пошиљка упућена 22. августа, а следећа 24. августа.

"Рађена је лабораторијска анализа и показала да је производ безбедан. Не улазим уопште у мерне вредности, не улазим у мерне грешке, говорим само о чињеницама које имам", рекао је он.

У августу у ЕУ извезено 8.000 тона воћа и поврћа

Како је нагласио, само у августу ове године Србија је извезла ка земљама ЕУ 692 пошиљке, односно близу 8.000 тона воћа и поврћа, и десиле су се само ове две нотификације, оне су исказане за цео период од јануара до краја августа ове године.

"Не кажем да је мало, и да их уопште треба имати, али учесталост узорковања која је у овом тренутку јако велика, када говоримо о учесталости узорковања производа који из Србије иду ка Европској унији је велика и то говори о малом проценту пресретнутих пошиљки. Истовремено и ми, као и сви, радимо узорковање на граничним прелазима. Само у току ове године од 9.000 пошиљака, које су дошле на границу Србије, вратили смо због неусаглашености 37 пошиљака", рекао је Милосављевић.

Истиче да и све земље покушавају да заштите своје тржиште и да својим грађанима обезбеде да користе производе који су безбедни, а једнако као и они, и српске надлежне институције се труде да јачањем контроле, и унутрашње и на границама, обезбеде да грађани Србије користе безбедну храну.

"Када говоримо о нотификацијама ја морам да кажем да оне нису најава неке забране увоза или да аутоматски значе забрану увоза, већ значе подизање нивоа контроле односно, упозорење за земљу која добије нотификацију да подигне свој систем контроле и ми то, наравно, радимо", рекао је Милосављевић.

Савет пољопривредницима

Додао је да не жели да оптужује пољопривредне произвођаче и да не каже да је терет на њима, те истиче да је јако тешко у години као што је била ова.

"Када имате екстремне временске услове, и високе и ниске температуре и падавине, и све оно што је могло да задеси пољопривредне произвођаче, то је доста утицало на програм заштите, који је ове године био прилично измењен у односу на рутину од претходних година. Рад са њима, едукација пољопривредних произвођача и савет њима да се увек обрате стручним лицима која могу да им дају прави савет и да их упуте како и на који начин да заштите своје усеве, мислим да је кључ свега", поручио је Милосављевић.

субота, 03. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару