Читај ми!

На шта нам "лети" новац – ситне ставке често нагризају новчаник

Инфлација и раст каматних стопа утицали су на куповну моћ становника Србије, а финансијски стручњак Владимир Васић је у разговору за РТС дао неколико практичних савета који би требало да помогну да се прегура месец.

У буџету просечне породице у Србији највећа ставка је храна. Финансијски стручњак Владимир Васић наводи да, срећом, инфлација није висока као што је била пре неколико месеци.

“Надамо се да ће до краја године бити осам одсто и да ћемо се следеће године вратити у неку границу нормале и да тај новац који ми зарађујемо има ону вредност коју је заправо имао и раније“, рекао је Васић.

На питање шта препоручује грађанима – како да "скоцкају" кућни буџет, Васић је рекао да треба кренути од прихода и расхода.

“Ми често трошимо на нешто што нам није потребно. Данас постоје мобилне апликације где ви можете погледати на што сте трошили и да ли је то било стварно потребно. И понекад се изненадимо да кад погледамо ту структуру трошкова да заборавимо на мале трошкове. Неке веће ставке и издатке ми видимо, али ове мале које су учествовале – ми то не видимо. И то кад извучете на месечном нивоу схватимо да смо трошили и више него што је требало“, рекао је Васић.

Истиче и да треба да се прави план трошкова, између осталог и зато што постоје месеци који одступају од просека, као што су септембар, децембар и јануар.

“Свако од нас би требало да води рачуна о томе отприлике годину дана унапред, да планира када ће шта купити, на шта ће потрошити и да штеди у оним месецима када му заправо нису потребни ти издаци, да би заправо имао у оним тренуцима када су ти издаци далеко већи, односно то су два-три месеца у години“, објашњава Васић.

Коментаришући раст каматних стопа, Васић је рекао да се нада да ће половином следеће године референтне каматне стопе почети да падају, односно да ће потези монетарних власти дати резултат.

Цело гостовање Владимира Васића погледајте у видеу на почетку текста.

недеља, 03. децембар 2023.
3° C

Коментари

Eto
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Novcanice
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Macka i maticnjak
Крећете на пут и водите љубимца - како могу да помогну валеријана и матичњак
Oči su najlepši 'prozori na svetu'....
Длаке из ока? И то је могуће!
Pa
Tестирање вакцине против рака дојке