Читај ми!

Смарт Старт, пројекат подршке за млада перспективна предузећа

Фонд за иновациону делатност креирао је програм Смарт Старт како би подржао млада, перспективна предузећа, која својим производима доприносе научно-технолошкој заједници и читавом друштву. Овогодишњи пројекти су одабрани, а крајем године се очекује нови јавни позив за оне којима је потебна помоћ при покретању и развоју иновативног стартап пројекта.

Смарт Старт програм намењен је младим и перспективним тимовима и микропредузећима у најранијој фази развоја производа, услуге или технологије. Поред финансијске, Фонд пружа и менторску подршку, а могу се пријавити иновативни пројекти из свих области науке и технологије.

“Средства за Смарт Старт програм су обезбеђена из националног буџета Републике Србије, у оквиру нашег ресорног Министарства науке, технолошког развоја и иновација, и она по појединачном пројекту износе 4,2 милиона динара, и обухватају како финансијску, тако и менторску подршку. Наши ментори су еминентни стручњаци из различитих области, и они током шестомесечне имплементације програма континуирано раде са нашим стартапима на истраживању тржишта, креирању њиховог првог прототипа, као и развијању пословног модела, чиме их припремају за комерцијализацију и излазак на тржиште“, каже Милица Мацура, саветница за програме и пројекте Фонда за иновациону делатност.

Илија Драшковић, оснивач стартапа, истиче да су имали срећу да изаберу стварно сјајног ментора, који има огромно искуство у сарадњи са разним стартаповима из разних вертикала, који им је помогао да уобличе визију, да припремр тзв. пич дек, односно презентацију према инвеститорима, и на крају воде одређене активности према неком приоритету који је у том тренутку био битан.

Одговор на то зашто смо иновативни је зато што сам ја у шаху од своје пете године, и врло добро познајем шта то шаху фали, а шта не, а решење за то шта шаху фали је наша иновација, односно Outpost Chess платформа која служи прво као наша визија да се сви шахисти повежу, нађу своје ангажовање и да донекле монетизују своје шаховске способности, али смо тренутно уско фокусирани на то да на неки начин направимо свеобухватно решење да турнирским организаторима што више олакшамо посао, и то је нешто што сада радимо за шах, а у будућности ћемо радити за било који други индивидуални спорт“, истиче Лена Миладиновић, оснивачица стартапа.

Од преко две стотине пристиглих пријава, одабрано је 58 иновативних пројеката. Највећи део је из области информационо-комуникационих технологија, али и из енергетике, машинства и пољопривреде.

Роботикс је агро тек стартап кога чине три инжењера. Један је инжењер роботике, који је повратник из Швајцарске, други је инжењер пољопривреде, и трећи ИТ инжењер. Дакле ми комбинујемо ова три знања, ове три експертизе, како бисмо најсавременијим технологијама вештачке интелигенције, као и експертизом једног пољопривредног инжењера направили робота који је експерт за решавање одређених проблема у пољопривреди“, указује Растко Аничић, оснивач стартапа.

Вук Вујовић, још један од оснивача стартапа наводи да им значи цео менторски програм који иде кроз Смарт Старт програм, зато што из тога могу да добију савет како да...

Ми смо инжењери, али нисмо никада водили фирму, ово је наш први стартуп тако да нам изузетно значи та менторска подршка да уђемо како треба у те предузетничке воде“, додаје Вујовић.

Пољопривредни робот, паметна хранилица за кућне љубимце, веб-платформа за шаховске турнире, само су неки од многобројних пројеката које је Фонд одлучио да подржи, јер како кажу, кључ развоја иновација лежи управо у подршци онима који су у најранијој фази развоја.

недеља, 04. август 2024.
17° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару