Читај ми!

Стојчић за РТС: Почели радови на изградњи комплекса за EXPO 2027

Након вести да ће Београд бити домаћин специјализоване изложбе EXPO 2027. године, планови се утврђују јер ће се ускоро интензивно радити на изградњи изложбеног комплекса. Простираће се на 113 хектара, јужно од националног фудбалског стадиона који је такође планиран у Сурчину, између београдске обилазнице и ауто-пута "Милош Велики".

Радови на изградњи изложбеног комплекса за EXPO 2027 у Сурчину су почели. Уз национални фудбалски стадион ту ће бити изграђене сајамске хале, павиљони, смештајни капацитети, комерцијални објекти, а све то треба да буде добро повезано са центром града и аеродромом, па је неопходна и добра инфраструктура.

Градски урбаниста Марко Стојчић рекао је за РТС да је терен у Сурчину рашчићен и да је почела изградња инфраструктуре.

"Неки део је већ изграђен, неке приступне саобраћајнице су већ изграђене, неке су у току изградње, у суштини је то петогодишњи посао. Оно што следи је даље рашчишћавање и насипање терена, пошто треба да се подигне ниво на коме ће бити изграђени објекти. Овде где се сада налазимо, где је камп за извођаче радова, почиње и комплекс националног стадиона у оквиру кога ће се наћи и будући сајамски простори, конкретно простор у оквиру кога ће бити и Eкспо", навео је Стојчић.

Додао је да је тај простор неопходно добро повезати са градом.

"То је нешто што смо и доказивали у оквиру наше кандидатуре која је трајала преко годину дана пред органима који су нам и доделили овај Eкспо. Доказивали смо добру повезаност, доказивали смо пре свега да ћемо моћи да изведемо ово у том року, пошто је ово јако велики догађај и не можемо да се играмо тиме да ли ћемо стићи или нећемо стићи. Тако да смо у односу на друге конкуренте били у предности јер смо већ кренули радове", рекао је Стојчић.

Предвиђено је седам објеката на око 70.000 квадратних метара

Градски урбаниста је рекао да ће бити измена у архитектонском смислу и да ће узети у обзир сугестије које су добили.

"Ми  ћемо сада мало да улепшавамо архитектуру, да разрађујемо сваки од појединачних објеката, напоменућу да их има седам, површине између девет и једанаест хиљада квадрата је сваки од њих, значи укупно око 70.000 квадрата сајамског простора, где ће се и одржавати Експо, очекујемо око 100 земаља које ће имати своје изложбене просторе у оквиру тих објеката. На крају тог комплекса ће се налазити четири павиљона везана за саму тему и централни српски павиљон који ће наравно обрађивати ту тему", рекао је Стојчић.

Објаснио је да ће се између свих тих објеката налазити велико шеталиште са кафићима, ресторанима, неким инсталацијама који ће се налазити у том спољном простору и све то касније треба да послужи као можда најважнији балкански сајамски простор.

Стојчић је напоменуо да је циљ да објекти буду енергетски ефикасни и одрживи и да се користе и након великог догађаја, пошто се дешавало да такви комплекси замру након одржавања изложбе.

уторак, 18. јун 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије