Читај ми!

Убрзава се зелена транзиција и у Србији, расту улагања у енергију сунца и ветра

Међународна агенција за енергију саопштава да ће ове године улагања у соларну енергију први пут надмашити инвестиције у производњу нафте. На сваки долар уложен у фосилна горива 1,7 долара иде у чисту енергију. И Србија је заокружила законске прописе за повећање зелених мегавата.

Трогодишња светска улагања у чисту енергију повећана су за четвртину, док инвестиције у фосилна горива, којих се свет још не одриче, бележе раст од 15 посто. Енергетска транзиција убрзава се и у Србији, а највеће интересовање је за енергију сунца и ветра.

"Интересовање инвеститора је огромно, што показује чак 20 гигавата поднетих захтева за прикључења који су поднети Електромрежи Србије. То је два пута више него што Србија сада има у свом енергетском билансу", наводи директорка Удружења обновљивих извора енергије Србије Данијела Исаиловић.

Потребна складишта електричне енергије

Због прихвата веће количине зелених мегавата европске државе интензивно раде на јачању преносне мреже и међусобном повезивању. Производњу струје из ветра и сунца диктирају временске прилике, па се упоредо ради на развоју неопходних складишта електричне енергије.

"Складишта су веома важна због ове варијабилности климатских промена и стабилности уговора о испоруци електричне енергије која би омогућила да се са прихватљивим ценама, са доступним ценама електричне енергије за становништво и привреду обезбеди производња из варијабилних обновљивих извора", објашњава Небојша Петровић, председник Cрпског комитета Међународног савета за велике електричне мреже.

Максимално искористити ресурсе

Повећање удела чисте енергије захтева и нова технолошка решења – од производње до управљања електроенергетским системима. Све захтевнијем тржишту обновљиве енергије пословање прилагођава и електроиндустрија.

"Очекује се да се енергетске потребе света утроструче до 2050, али исто тако треба максимално искористити ресурсе које тренутно поседујемо. То је комплетна једна дигитализација која ће то све да испрати, да би се та енергија максимално искористила и пренела грађанству и индустрији", наводи директор Паметне инфраструктуре у "Сименс Србија" Срдан Срдановић.

Извештај Међународне агенције за енергетику показује – овогодишња глобална улагања у енергетски сектор биће 2.800 милијарди долара, од чега ће више од 60 одсто новца бити утрошено у технологије чисте енергије, а остатак су инвестиције у угаљ, нафту и гас.

субота, 20. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво