Читај ми!

Самит гувернера региона: Акцизни календари донели предвидљиве и стабилне приходе у буџетима

Свет је већ четврту годину у кризи, на чијем удару су се нашли и грађани и привреда. Државе су биле приморане да троше више новца да ублаже последице. Коначан резултат: јавни дуг у просеку увећан 10 одсто и неопходно задуживање како би се покрио дефицит - речено је на десетом Самиту министара финансија, гувернера и пореских управа у Бечићима. И поред свих једнократних давања, јавни дуг Србије враћен је на ниво пре пандемије, кажу у Министарству финансија.

За само две године цена новца на међународном тржишту утростучена је - на 10 одсто.

"Почетком године, 2,8 одсто је била просечна стопа јавног дуга што значи да је претходни период ниских каматних стопа добро искоришћен. Удео дуга у БДП-у Србије је сада 51,4 одсто, тако да је Србија успела да се врати на ниво пре ковида и пре свих једнократних давања која су била потребна током пандемије", каже Огњен Поповић, помоћник министра финансија Србије.

Србија, каже, наставља са високим јавним инвестицијама у инфраструктуру, здравство и енергетику, области које су не само покретачи раста, већ и кључне за сигурност сваке државе. Јавне инвестиције препоручује и ММФ. С друге стране, против је мењања фискалних правила.

"Глобална енергетска криза и инфлација имале су велики утицај на цео регион. Потребне су циљане мере. Не предлажемо укидање енергетских тарифа, већ увођење субвенција за најрањивије групе. Морале су да се повећавају плате и пензије, ми очекујемо да се раст примања настави и ове године", наводи Стефани Верена Ебле из Канцеларија ММФ-а за Западни Балкан.

Уз високу инфлацију очекује се и пораст прихода у државну касу. Оно по чему се земље региона битно разликују од других у Европи је структура тих прихода. Док, на пример, у Холандији и Словенији акцизе на дуван доносе свега један, односно два одсто буџета, у земљама региона је то до 10 процената.

"Србија већ задњих 19 година има праксу акцизног календара. У последњих 10 година за 57 одсто је повећан приход од акциза, што је 43,6 милијарде динара", наводи Горан Пекез из ЈТИ-а.

Сузбијање шверца и сиве економије и подстицање конкруенције рецепт је и ММФ-а за повећање прихода у државне касе. Рецепт су и реформе, а одговор Пореске управе Србије уз трансформацију започету 2015. порески приходи су удвостручени.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво