Читај ми!

Криза (јужнокорејске) индустрије полупроводника

Главни носиоци јужнокорејске индустрије полупроводника планирали су да до краја ове деценије у развој и производњу чипова уложе више од 350 милијарди долара. Међутим, сада грцају у гигантским губицима проузрокованим глобалним падом потражње за тим важним компонентама електронских уређаја.

Током трајања пандемије новог коронавируса широм света владала је несташица чипова, која је озбиљно успорила раст појединих индустријских грана, као што је аутомобилска, и проузроковала колосална улагања у скупа нова постројења у државама као што су САД, Јапан, Република Кореја и Кина, али и у Европској унији.

Сада је, међутим, јасно да је талас потражње за полупроводницима опао и да се произвођачи суочавају с великим губицима. Добар пример за то су водеће фабрике полупроводника у Јужној Кореји "Самсунг електроникс" и "СК Хајникс".

Одељење у склопу "Самсунг електроникса" које се бави производњом и продајом меморијских чипова саопштило је да ће у првом кварталу ове године забележити губитак од чак 3,4 милијарде америчких долара. Поређења ради, у целој претходној години оно је остварило више од шест милијарди долара профита.

"Самсунг електроникс", највећи светски произвођач меморијских чипова који имају широку примену и налазе се у свему од паметних телефона преко личних компјутера до сервера, зато је присиљен да ревидира своје претходне планове и смањи њихову производњу. 

Истовремено, и други највећи произвођач чипова у, по обиму номинално десетој економији света, "СК Хајникс" објавио је да је у првом кварталу 2023. претрпео губитак од око 2,5 милијарди америчких долара, те да ће настојати да се у већој мери усмери на израду профитабилнијих чипова за сервере. Компанија је и у последњој четвртини претходне године претрпела велике губитке и не предвиђа побољшања у пословању ни за следећи квартал ове године. 

Ветрови тржишта често мењају смер

За време пандемије знатно је скочила потражња за компјутерима, телевизорима и другим електронским уређајима који се заснивају на раду чипова, јер су стотине милиона људи широм света биле везане за домове и присиљене на комуникацију искључиво путем интернета. 

Сада не само што становништво може себи да допусти да троши на изласке и путовања, што подразумева смањење интересовања за електронику, већ се и широм света шири инфлација која грађане присиљава на штедњу.  

Осим тога, кажу стручњаци у Источној Азији, током пандемије многе муштерије произвођача меморијских и логичких чипова направиле су залихе тих есенцијалних компоненти електронских уређаја које сада полако троше, због чега не посежу за новим поруџбинама. 

Терет датих обећања 

Куриозитет је, међутим, да "Самсунг електроникс" и "СК Хајникс" планирају да уложе по 17, односно 15 милијарди долара у изградњу постројења за израду чипова, односно фабрике за паковање чипова у Сједињеним Америчким Државама, што је резултат великог политичког притиска владе у Вашингтону.

Она тиме жели да обнови посусталу производњу полупроводника у својој земљи, одвоји важне источноазијске произвођаче чипова од кинеског и веже их за своје тржиште, те се изолује од поремећаја у снабдевању који би настали евентуалним оружаним сукобом око Тајвана.

Вашингтон је спремио и велики финансијски стимулус за домаће и стране произвођаче чипова вољне да отварањем нових постројења у САД пренесу своја технолошка знања, поврате сјај америчкој индустрији и подстакну развој целокупне америчке економије снабдевајући је довољним количинама силиконских мозгова за паметне машине и уређаје.  

Међутим, с обзиром на пад потражње и крупне губитке које подносе, вероватно је да ће две поменуте јужнокорејске компаније тражити од Вашингтона одлагање изградње или смањење капацитета најављених постројења. 

Интересантно је видети и да ли ће пад потражње за чиповима, о којем се говори још од друге половине прошле године, проузроковати промене у стратегији владе у Сеулу, која је почетком 2021. најавила да ће до краја ове деценије у развој и производњу полупроводника у земљи бити уложено чак 452 милијарде долара, како би јужнокорејска економија могла да у потпуности буде независна од испоручилаца с Тајвана и из матице Кине. 

Поготово што би лавовски део тог улагања требало да дође из приватног сектора, управо из сефова "Самсунг електроникса" (151 милијарда) и "СК Хајникса" (203 милијарде), који поред проширења постојећих капацитета планира изградњу четири нове фабрике чипова у земљи.

"Самсунг" се почетком марта чак обавезао да у наредних 20 година (до 2042) у изградњу индустријске и истраживачке базе у вези с полупроводницима у Републици Кореји уложи чак 230 милијарди долара (што укључује поменуту 151 милијарду у овој деценији).  

Мада ове колосалне инвестиције можда делују нестварно, треба их ставити у контекст и рећи да је Јужна Кореја у последњих неколико година приходовала између 99 и 126 милијарди долара годишње захваљујући извозу полупроводника, те да би након поменутих улагања, до 2030. тај извоз требало да достигне 200 милијарди. 

Јужнокорејски медији већ говоре о томе да је "СК Хајникс" одлучио да одложи улагање у једну од нових фабрика, тако да се може говорити о првим знацима одступања у дивовском плану којим Република Кореја треба да се претвори у највећег светског произвођача чипова до краја ове деценије.  

Ипак, та електронска компанија није одустала од своје дугорочне стратегије крупног улагања у знања и производне капацитете везане за полупроводнике, будући да су те компоненте у савременим условима прека потреба не само за произвођаче паметних телефона и компјутера већ и аутомобила, покућних уређаја и наоружања.  

Неизвесна будућност 

Остаје, међутим, да се види да ли ће се и када ублажити глобална инфлаторна кретања изазвана поскупљењем енергената и штампањем новца за време пандемије.  

Пад потражње за полупроводницима могао би да се одужи услед геополитичких фактора, као што је рат у Украјини, односно то да ли ће, када и у којој мери Запад одустати од санкција на руску нафту, гас, храну и ђубриво.  

Такође, Република Кореја, слично САД, настоји да у потпуности постане самодовољна када је у питању задовољење потреба сопствене економије за свим врстама чипова и одржавање моћи извоза, не би ли елиминисала ризик прекида у снабдевању који носи евентуални рат око Тајвана. 

Међутим, тај ваздушно-поморски сукоб би вероватно у потпуности физички паралисао јужнокорејску спољну размену. Пошто се јужнокорејски извоз превасходно састоји од електронских уређаја, аутомобила и машина (који садрже чипове), увећани и унапређени капацитети домаће индустрије полупроводника на извесно време би практично били неупотребљиви и гротескно предимензионирани, што би генерисало колосалне губитке.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара