Читај ми!

Израда металних платних картица опасан тренд, увек постоји ризик од злоупотребе

Душан Узелац са портала "Каматица" рекао је за РТС да су металне платне картице постале тренд, али да их банке не израђују и да давањем података трећим лицима увек постоји могућност за злоупотребу. Објаснио је да банке све више нуде кредите са фиксном каматном стопом као одговор на тржишну кризу.

Народна банка Србије је раније, поводом понуда за израду платне картице на металној подлози и са другачијим дизајном, упозорила кориснике платних картица издатих у Србији да их не достављају трећим лицима, нити да постојеће замењују новом картицом са измењеним дизајном и новим материјалом.

Душан Узелац са портала Каматица оценио је да је реч о тренду и потреби за индивидуалношћу и рекао да се то нуди по друштвеним мрежама, али да понуде за то нису стизале од банака.

"То вам нуде да ви изаберете парче лима на које ће они да угравирају ваше податке, да можда нацртају нешто дизајнирано вама лепше, како год. С тим што оно што је ту проблематично су ти подаци на самој картици. Они не могу то да злоупотребе ако немају довољан сет података. Најбитнији је онај CVC број на полеђини", рекао је Узелац.

Истакао је да је комбинација информација са картице – број картице, датум истека и CVC (кôд за верификацију) – средство идентификације за онлајн плаћања.

"Ако ви то дате некој трећој особи, просто, одговорност је на вама за сваку злоупотребу. Проблем је у томе што је банка по закону одговорна да прати те преварне радње и то онда прави проблем банци. Отуда и ово саопштење да се људи не играју с тим", објаснио је Узелац.

Додао је да израда таквих картица не мора нужно бити превара, али да се давањем тих података долази у ризик да их неко злоупотреби.

Узелац је напоменуо да су и картице постале "демоде" и да се све више плаћа телефоном.

"Имамо целу банку у џепу. Не треба нам више парче пластике. Већ су и многе картице дигитализоване у самом телефону, па и плаћање све чешће обавља телефоном", истакао је Узелац.

"Кредити са фиксном каматном стопом су реакција на тржишну кризу"

Све који отплаћују кредите брине раст каматних стопа. Банке све чешће нуде кредите са фиксном каматном стопом, а НБС је као одговор на постојећу кризу предложила да се повећа период отплате за још пет година.

Душан Узелац наводи да се треба задуживати само када постоји свест и способност да се кредит може отплатити.

"Немојте се задуживати само зато што банка нема шта да ради и не може да прода. Фиксна каматна стопа је реакција на тржишну кризу, јер банке су сада у проблему. Сви су се сада уплашили, кажу нећу да подижем кредит, не знам шта ме чека сутра. Онда су они морали да направе производ који би неко хтео да купи", истакао је Узелац.

Када је еурибор растао, банке уопште нису давале банке са фиксном каматном стопом.

"Њима је јако незгодно да се везују за нешто. Код нас је то јако лако објаснити зато што постоје банке из претходног периода које су пропале зато што су давале фиксне каматне стопе и нису рачунале на хиперинфлацију на овим просторима, па су били људи који су отплатили неке кредите са ратама, мања је била рата него вредност признанице којом се плаћа", рекао је Узелац.

Додао је да им сада фиксне каматне стопе више одговарају зато што је то начин да продају своје производе.

"Ако не постоји нико ко хоће да купи варијабилну, онда они морају да понуде нешто што би неко желео да купи и та фиксна каматна стопа, сад је питање колика је. Она је увек виша него та варијабилна", истакао је Узелац.

Објаснио је да банка са фиксним стопама преузима ризик раста еурибора и белибора на себе, док се са варијабилним ризик дели између банке и клијента.

Гостовање Душана Узелца у Јутарњем програму у целости погледајте у видео-снимку на почетку текста.

уторак, 06. август 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару