Читај ми!

За неразвијене општине тражи се дужи период прилагођавања на е аграр

Е аграр је потребан српској пољопривреди али мора се оставити период прилагођавања за мала газдинства која немају ресурсе да се електронски пријаве за субвенције, чуло се на скупштинском Одбору за пољопривреду, где је одржано јавно слушање измена закона о подстицајима у пољопривреди и руралном развоју. У Скупштини је била и ресорна министарка која одговара - одступања неће бити, а терет реформи сноси држава а не пољопривредници.

Е-аграр ће субвенције учинити транспарентнијим, а администрацију бржом, каже министарка пољопривреде уз подсећање да се никада до сад није десило да исплата почне три недеље после позива за субвенције. Захваљајујући дигитализацији држава ће знати ком региону су потребне које мере, закључује Танасковићева.

"Ја немам никакав проблем да пред свима вама оправдам сваки члан овог закона који је отишао у прилог вама да ли је поправљено у њему све да се ви осигурате па није, јер није могуће, јер не би били одговорни када би обавезали државу да плаћа нешто минимално што не знамо како ће изгледати следеће године," рекла је министарка пољопривреде Јелена Танасковић.

Пољопривредници поздрављају то што је држава одредила минималне износе за субвенције, јер ће моћи да се повећавају уколико буде вишка пара у буџету. Министарка очекује да ће неке мере ићи и два пута годишње.

Највише речи у скупштини очекивано било је о е-аграру. Код многих бојазан да би он могао да искључи из субвенција мала газдинства за која кажу да су чувари екологије и демографије. Траже прелазни период од годину дана за 40 неразвијених општина

"Те општине реално немају могућнопст ни техничке ни људске да за 3 или 4 месеца уђу у причу о е аграру. Ајмо бар њима да дамо да могу у току године и папирнато да поднсу захтеве", рекао је члан Скупштинског одбора за пољопривреду Драган Јовановић.

Зоран Милићевић из Сабора произвођача агропривреде Србије каже да од Краљева 100 км нема ни пута, а не сигнала, ни обичног телефона, а не мобилног.

"Ја мислим да су сва газдинства нама драгоцена и без обзира на старост и на величину треба да их негујемо док год они то желе", рекао је председник Скупштинског одбора за пољопривреду Маријан Ристичевић.

Министарка је задовољна пријавама за e аграр каже - укупно 270.000 пољопривредника, а за млеко за први квартал 902 газдинства.  

"Зашто нисмо дали рок од годину дана за увођење ја кад сам дошла у ово Министарство речено ми је е аграр на њему радимо већ 5 година. то је разлог зашто није дато годину дана. Пројектни задатак који је био на мом столу и набавка која је спроведена је била за 3 мере, а остала 31 у папиру. Ја вас питам, шта би ми тиме добили. Да ли би ја или било ко на мом месту били паметнији када буде правио буџет за 24 па не би јер исто би фалили подаци који фале и данас", каже министарка.

Удружења пољопривредника траже да субвенције иду само онима којима је пољопривреда основна делатност. Задовољни су већим субвенцијама и што ће их добијати сви произвођачи млека.

Председник Удружења произвођача млека из Мачве Горан Васић каже да има манипулација где млекаре за једног произвођача од 20, 30 литара млека има цену 80 динара, а нека млекара јужно има 38 динара а то млеко је можда и боље.

"Треба зауставити неконтролисан увоз. Није нормално да више десетина тона млека у праху заврши код наших млекара а онда се ми сетимо да им дамо 710 динара по килограму да продају то исто млеко кондиторској индустрији", рекао је члан Скупштинског одбора за пољопривреду Милован Јаковљевић.

Јутрос је почело и пријављивање за субвенције за генетику, стигло је 1128 захтева, чиме је министарка задовољна. Подвлачи - циљ државе је повећање сточног фонда.

"Имате и 170.000 динара за стеоне јунице које држава даје повећање са 25.000 на 30 хиљада по грлу са 18 на 22 за назимице. Значи ишли смо на увећање да ли смо погодили да ли смо успели ајде да причамо кад му дамо простора", рекла је министарка.

И пољопривредници и министарка су сагласни да субвенције по хектару треба повећати. Најављује да ће пријављивање за млеко бити продужено, јер је циљ државе да се сви пријаве. Продужиће се и рок за исправку у регистру животиња.

среда, 19. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије