Неизвесност на енергетском тржишту расте

На нашим пумпама гориво је појефтинило – евродизел за четири динара, литар је 190 динара, а бензин за три динара и кошта 174 динара. То је последица пада цене сирове нафте за више од 10 долара за барел. Иако је и гас јефтинији, неизвесност на енергетском тржиту расте, па не чуди што су европске земље већ у трци куповине енергената за следећу грејну сезону.

Ограничење цена најтраженијих деривата продужено је до краја марта. Иако је цена барела пала на ниво од децембра 2021. и испод је 75 долара, у нафтним компанијама гарантују редовно снабдевање, а даље кретање цена је кажу – непредвидиво. После ембарга на руску нафту, берзе су муњевито одреаговале и на потресе на банкарском тржишту.

Томислав Мићовић, генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије каже да је само два дана неизвесности на светском финансијском тржишту изазвало пад потражње за дериватима а самим тим и за сировом нафтом.

"У једном дану цене котације дизела пале су за више од 70 долара по тони. Заиста се не памти тако велика промена. Али су сутрадан котације почеле да расту. Значи, то је врло нестабилно тржиште", каже Мићовић.

И цена гаса је пала на ниво од пре годину и по – на 42 евра за мегават-сат. Попуњеност европских складишта је око 55 посто. У "Србијагасу" тврде да већ раде на обезбеђивању залиха у Банатском двору и закупљених складишта у Мађарској.

"То радимо из два разлога – добре су цене и на берзи и по нафтној формули и не дај Боже да дође до неких терористичких аката и у Црном мору или већ где, многе пројекције говоре да ће бити ескалације сукоба. Тренутна цена гаса је 500 евра за хиљаду кубика гаса. Фјучерси, дакле оно што се предвиђа да ће бити цена гаса, не дивљају, не расту не показују да ће бити неких битних промена", рекао је Душан Бајатовић, директор "Србијагаса".

Европска унија припрема прве заједничке куповине гаса – ове седмице почела је регистрација чланица које желе да заједничком набавком изађу на тржиште.

"Тражимо да добијемо најбоље цене и најбоље услове са глобалних тржишта. Први пут у историји заједничка куповина гаса за потрошаче Европске уније биће већ у мају и то ће нам осигурати, не само снабдевање, већ и ниже цене енергије што је кључно за наше породице, али и конкурентност наше индустрије", каже Марош Шевчовић, потпредседник Европске комисије за међуинституционaлне односе и предвиђања.

Иако Брисел чини све да заобиђе руску нафту и гас, анализе показују да је само у првој половини марта "Гаспром" повећао испоруке Европи за шест посто.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво