Вучић: ВГП парк ће повећати логистичке капацитете и привући инвеститоре

Паневропска компанија ВГП отпочела је радове на изградњи индустријског парка у Добановцима. Председник Александар Вучић позвао је ВГП групу да размисли о још једном центру на југу Србије. Oчекује да ће ове године Србија привући више од четири милијарде директних страних инвестиција упркос, како каже, турбулентној години која је пред нама.

Александар Вучић је, на отварању радова на изградњи индустријског парка у Добановцима, чији је инвеститор паневропска компанија ВГП, истакао да ће ти капацитети унапредити свеукупне логистичке и индустријске капацитете наше земље и повећати конкурентност Србије у региону и додатно привући инвеститоре.

Вучић је рекао да очекује да ће Србија и ове године привући више од четири милијарде страних директних инвестиција.

"Ми ове године очекујемо поново, без обзира на то што је тешка година уз много турбулентних догађаја у само последња два дана, чини ми се да се у финансијском сектору и у светској економији, уз све политичке догађаје, догодило више него у претходне две или 10 година.

Сигуран сам да ћемо и ове године бити шампиони у привлачењу страних директних инвестиција и опет прећи четири милијарде, верујем да ће овакви логистичко-индустријски и логистичко-трговински центри имати посебан значај", навео је Вучић.

Истакао је да је посебно важна за нашу земљу опредељеност ВГП за развој зелених технологија у својим пројектима, јер ће и допринети одрживој и отпорној економији.

Замолио је белгијску компанију да размисли о додатним инвестицијама на југу Србије, на пример у Нишу и Лесковцу.

"Сада радимо са ЕУ пругу Ниш–Брестовац од 23 км. Лесковац ће ускоро бити много ближи. Такође, ради се и брза пруга Београд–Ниш, тако ће путници од краја 2027. моћи да путују за само сат и 40 минута од Београда до Ниша, док ће у карго саобраћају бити три или четири пута брже", додао је Вучић.

Најавио је да ће се градити и пруга до Прешева и Димитровграда и да је тендер већ расписан, што је, како је оценио, прилика за довођење нових инвеститора.

Додао је да је наша држава спремна са много више средстава да помогне нове инвестиције.

Како је рекао, добра логистика потребна је за победу у свакој утакмици, а нарочито у оној на тржишту и у економији.

Нагласио је да логистика значи ниже трошкове и боље услуге, као и већу конкурентност производа на тржишту.

Вучић је истакао да је "Делез" отворио први модеран логистички центар у Старој Пазови пре девет година и да су после све компаније почеле исто да раде и праве сличне логистичке центре, јер је, како је рекао, тешко замислити било какав успех у производњи и трговини без логистике.

Напоменуо је да "Делез" сваке године исплаћује за плате нашим грађанима сто милиона евра.

"Велике компаније клијенти ВГП-а"

Вучић је рекао да ВГП проналази кориснике капацитета и некретнина које изграде и да то увек буду велике компаније, попут "Делеза", БМВ-а, "Аудија"...

Додао је да гости из Белгије, како кажу, верују у европску будућност Србије.

"Ми се надамо, као и ви, верујемо да можемо да изградимо снажнију, економски моћнију и успешнију Србију, баш онако као што сте ви били сведок напретка једне Чешке после пада 'гвоздене завесе'", додао је Вучић.

Истакао је да му је драго што је ВГП баш Србију изабрао за своју дестинацију и да му је посебно важно што су му представници те компаније рекли да је наша администрација радила боље и брже него многе европске администрације.

"Све ћемо решити што постоји као проблем, и путну петљу и трафостаницу и друго, на најбржи и најбољи могући начин", рекао је Вучић.

Додао је да зна да та компанија не узима субвенције, али уколико буду хтели да иду у Ниш и Лесковац, да је држава много спремна да помогне.

Имаћемо већ за две године пристојне плате и за европски ниво у северном делу земље, али морамо да подигнемо и југ земље, навео је Вучић.

На крају обраћања, председник Вучић и извршни директор ВГП-а Јан ван Гит пред новинарима су положили камен темељац, у који су убацили тзв. временску капсулу.

ВГП је паневропска компанија која поседује, управља и гради некретнине у областима логистике и полуиндустријске производње и први пут долази у Србију.

Пружа услуге клијентима који траже локације у близини великих европских градова, са директним приступом главним путевима, лаким приступом и радом 24 сата дневно.

ВГП група послује у 17 европских земаља, а имовину поседује у 14 земаља.

Стратешки фокус ВГП групе, која поседује велику површину земљишта за будуће пројекте, јесте на развоју пословних паркова са више закупаца.

"Грађани могу да буду сигурни у банке"

Вучић је рекао да банке у Србији спроводе стриктну супервизију и да грађани могу да буду сигурни у банке које раде уз дозволу Народне банке Србије.

То је рекао након почетка радова на изградњи индустријског парка у Добановцима, а на питање каква је ситуација са банкама у Србији након пропасти банке у САД и додао да ће Србија водити рачуна да не буде проблема.

"Очигледно је шта се ту догодило, они су једна од кључних банака за стартапе и давали су фиксне каматне стопе на велике своте, у турбулентним временима. То је велика криза не само у САД. Видим да Министарство финансија САД ради на посвећен и озбиљан начин да не буде већих проблема и последица, али проблема има. Видим и да се (британски премијер) Риши Сунак бави тиме да спасава британску филијалу", рекао је Вучић.

Поменуо да се "свашта дешава" у последње време, попут најављеног сусрета Си Ђинпинга и Владимира Путина наредне недеље.

"Kо зна каква ћемо чуда да видимо. Март је. Свакаква чуда се у марту дешавају, поларизација је све већа", закључио је Вучић.

среда, 07. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару