Наледова "Библија" реформи – испуњено 12 препорука, прилика пропуштена у најкомпликованијем систему

Протекле године Влада је испунила 12 препорука привредника, а најважније су у области дигитализације, регулисање пореског третмана фриленсера - оцењују у НАЛЕД-у. У 15. Сивој књизи поново траже смањење пореза на зараде и других намета, дигитализацију у здравству, једноставније процедуре за сезонске раднике.

НАЛЕД-ова регулаторна "Библија", како називају Сиву књигу реформи, симболично је предата у руке онима који би требало да их спроведу. За њих 100 нових препорука, приоритетних је 15. Током исто толико година надлежнима их је упућено више од 300. Половина је примењена. Међу њима и е-шалтер за упис у катастар, укидање печата, електронско издавање грађевинских дозвола.

"Током прошле године, иако смо дуго чекали на владу, реформски темпо је одржан и усвојено је 12 предлога Сиве књиге - седам потпуно, пет делимично. Заједнички именитељ свим овим реформама јесте дигитализација, транспарентност, предвидивост и усклађеност ка европским стандардима и то је сигуран пут којим требамо и наставити", истиче Дејан Ђокић, председник Извршног одбора НАЛЕД-а.

Да је Европска унија пут којим Србија треба да настави, поново потврђује представник Брисела у Београду. Тај пут, каже, олакшавају препоруке из Сиве књиге реформи, посебно за борбу против корупције и сиве економије.

"Настављамо да улажемо у Србију, јер сматрамо да је инвестирање у Србију инвестирање у будућност Уније. Србија може да настави да рачуна на нас. У последње три године уложили смо 1,2 милијарде евра, само у грантовима. Србија остаје посвећена европском путу са организацијама као што је НАЛЕД", истиче шеф Делегације ЕУ у Србији Емануел Жиофре.

Која је најбоља пропуштена прилика

Као најбољу пропуштену прилику, чланови НАЛЕД-а издвојили су јединствени е-картон, који би објединио здравствени картон приватног и државног лекара.

Председница Владе Србије Ана Брнабић каже да је апсолутно најкомпликованији систем од свих система у државној управи, у јавном сектору – систем здравства.

"Мислим да смо 18 месеци провели само да анализирамо читав тај систем. Мислим да је прва велика ствар у коју идемо у том смислу у тој 2023. години читав сет измена и допуна закона у области здравствене заштите, осигурања, здравствене документације, како би увели систем е-картон", додаје Брнабићева.

Проглашен реформатор године

После четири године паузе, проглашен је реформатор године.

Награда одлази у руке министра финансија Синише Малог, чији ресор сваке године добије највише препорука за промене, а и највише примени. Попут дигитализације фактура и наплате пореза.

"У овом тренутку у систему е-фискализације имамо 140 хиљада обвезника, 250 хиљада локација, имали смо већу наплату прихода прошле године, имамо и бољу и већу дисциплину када је наплата пореза у питању", наводи Мали.

Порез ће ускоро, обећава, моћи да се плати и преко апликације.

Да порези на зараде буду нижи, да се обједињено наплаћују и снизе доприноси - остаје захтев привреде и у овогодишњем издању Сиве књиге.

среда, 07. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару