Пољопривредних радова нема, зашто онда расте продаја горива уз агро-картицу

Како би пољопривреднике заштитила од скупе нафте, држава је пре годину дана ограничила цену на 179 динара уз "агро картицу" на НИС-овим пумпама. Међутим, брине што продаја тог горива стално расте. Само у децембру и јануару увећана је чак три пута иако нема пољопривредних радова. У нафтним компанијама упозоравају на могуће малверзације.

Пољопривредници већу потрошњу горива правдају благом зимом. Михаил Ишпановић из околине Зрењaнина каже да је у фебруару потрошио дупло више горива.

"Мислим да сам седам-осам пута ишао до њиве. Имао сам накнадне радове, од прошле године што је остало, што се тиче орања. Па онда бацање ђубрива на жито и на јечам, тако да је пуно ишло и за зимске бразде, тако да је било доста рада за трактор", каже Михаил.

Евродизел је за пољопривреднике тренутно 15 динара јефтинији него за остале потрошаче. Када су цене нафте расле разлика је била и 30 динара. То није спорно јер је Уредба и донета да би им се помогло, али се драстично повећао број захтева за "агро-картице" .

"Од ступања на снагу Уредбе повећано је интересовање за агро-картице НИС-а. Године 2021. издато их је 4.172, а 2022. готово 10 пута више. Истовремено је на нашим пумпама порасла и тражња за горивом за пољопривреднике", наводе у НИС-у.

НИС је једина компанија коју је држава обавезала да продаје гориво за пољопривреду по цени од 179 динара за литар.

Славиша Петковић из Републичке тржишне инспекције каже да постоји ограничење да се гориво може утакати у погонски резервоар пољопривредних машина и у канте до укупне количине 60 литара.

"Оно што је НИС накнадно као носилац тог програма дао јесте ограничење да се пољопривредна картица може користити једном дневно. Проблем имају они који немају у близини НИС-ове пумпе", наводи Петковић.

У "Удружењу нафних компанија Србије" указују на проблеме. Прометници у малим срединама опстајали су захваљујући управо продаји горива пољопривредицима, а сада немају посла и затварају пумпе.

У Министарству пољопривреде предлажу системско решење.

"Ви данас можете да региструјете пољопривредно газдинство на минималној површини и да купујете сваког месеца милион и по горива. У неким земљама имате потпуно паралелну линију снабдевања посебним горивом за пољопривреду која је по далеко нижој цени, али могу да га купе заиста само они који и обрађују земљиште или се баве сточарством и слично", појашњава Томислав Мићовић, генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије.

Један од задатака тржишне инспекције је да спречи злоупотребе, односно да агро гориво заврши на црном тржишту. До сада су, кажу, открили три прекршаја.

среда, 07. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару